Jak nejvýhodněji prodat dům, když ceny rostou? Máme pro vás řešení!

Možná v tuto chvíli přemýšlíte o prodeji domu, nebo jste už dokonce rozhodnutí a víte, že svůj dům chcete prodat.

Cílená propagace v Plzni

Ceny nemovitostí v poslední době poměrně rychle rostou, takže pro Vás nastává ten nejlepší čas prodávat. Naproti tomu stojí zájemci o koupi domu, kterým právě ono zvyšování cen nemovitostí příliš nevyhovuje. Jak to udělat, aby se ze zájemců stali kupující? Přistupte k celé věci aktivně. Je třeba zjistit si všechny možnosti, abyste předešli případným úskalím, a naopak získali co nejvíce výhod.

Aktivní přístup je tedy základem úspěchu - ačkoli trend rostoucích cen nemovitostí stojí na Vaší straně, je nutné si uvědomit, že toto zvyšování rozhodně nevyhovuje kupujícím, bez nichž se obchod zkrátka neuskuteční. Vhodně zvolenou strategií však lze zájemce a případné kupující namotivovat k nákupu.

Odrazový můstek při prodeji domu tvoří cena. Od správně naceněné nemovitosti se odvíjí i realizace prodeje. Samozřejmě, internet je plný nejrůznějších inzerátů a nabídek. Pro někoho jasné gesto, že odhad ceny bytu, domu, pozemku zvládne sám. Zkusit to může, ale špatně provedený odhad nemovitosti podstatně ovlivní celý prodej, ne-li jej přímo zhatí. V případě, že začnete s cenou příliš vysoko, zájemci se pravděpodobně neozvou. Pozdější snižování ceny pak může budit nedůvěru. V opačném případě, tedy pokud částku podhodnotíte, zájemců a případných kupujících bude sice dost, ale asi zbytečně přijdete o peníze. Při stanovení odhadní ceny je třeba vzít v úvahu mnoho faktorů, které by laik mohl přehlédnout, nebo by jim z neznalosti věci nepřikládal váhu. Jde na příklad o velikost bytu, dispozice, patro, stavební provedení, nadstandardní vybavení, lokalitu a podobně. Proto je tedy vhodné obrátit se na profesionály ve svém oboru, tedy realitní kanceláře, potažmo realitní makléře. Prodávající tak bude mít jistotu, že odhad ceny nemovitosti vychází ze skutečných cen zapsaných v katastru nemovitostí a z cenových map. Bude tedy znát aktuální tržní cenu v dané lokalitě.

Moderní technologie umožňují provést odhad nemovitostí online, a to prostřednictvím formuláře na stránkách realitní kanceláře. Výhodnou této služby není pouze úspora času, ale přímým vlastníkům nemovitostí, spoluvlastníkům či rodinným příslušníkům je odhad vypracován zdarma. Čas od času je nezbytné realizovat prohlídku domu nebo bytu i v případě, že provedete odhad ceny nemovitosti on-line. Týká se to většinou domů na venkově za účelem přesnějšího odhadu nemovitosti. Tato aktivita ze strany realitní kanceláře svědčí o její profesionalitě.

Další možností, jak si získat sympatie zájemců je perfektní prezentace. Před tím, než začnete fotit dům, případně zahradu na realitní weby, si dejte záležet na úpravě domu i okolí – posečte trávník, ostříhejte keře, vymalujte. Vyplatí se trochu zainvestovat. Poutavé fotografie dokáží navýšit cenu o 10 - 15 % a dokonce zvýšit rychlost prodeje, a to až dvakrát. Pokud si nebudete vědět rady, obraťte se na specialisty v oblasti „home staging“.

Jiným, vcelku novým, způsobem, jak co nejvíce zhodnotit svůj dům, je soutěžení ceny v aukci. Při aukci (dražbě) se při prodeji mírně sníží původní cena domu, provádějí se prohlídky a vítězí nejvyšší nabídka. Kupující jistě ocení možnost ujistit se, že není nutná nákladná rekonstrukce, a i v této době si většina z nich ráda připlatí za lokalitu, která jim bude vyhovovat – v dosahu školy či dobře dopravně obslužná.

Někdy však nechcete anebo nemůžete čekat měsíc, dva nebo rok, až se najde vhodný zájemce. V tomto případě můžete využít takzvaný „expresní odkup“. S touto variantou prodáte nemovitost do několika dnů za cenu skoro tržní. Výhoda tkví v tom, že nemusíte upravovat dům ani zahradu, neztratíte soukromí a peníze dostanete bezpečně přes advokátní úschovu. Díky expresnímu odkupu je možné získat více než polovinu tržní ceny svého domu, který ale nadále zůstává ve Vašem vlastnictví.

Možnosti znáte a záleží už jen na tom, kterým dáte přednost.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka