Jak ušetřit při nákupu potravin – triky a rady

Nákup potravin, pokud k němu přistupujeme zodpovědně, je vlastně taková malá alchymie. Chcete-li z tohoto úkolu vyváznout se ctí, plnou peněženkou a dlouhodobě plnou lednicí bez vyhazování zkaženého jídla, bude dobré inspirovat se několika šikovnými tipy.

Cílená propagace v Plzni

Na velký nákup nikdy nevyrážejte jen tak

Vezměte si na pomoc nákupní seznam a podle toho se řiďte. V ideálním případě si už doma potřebné položky rozdělte do jednotlivých sekcí, ať se opakovaně nemusíte vracet třeba k masovému pultu nebo zelenině. Samostatnou „kolonku“ by měly tvořit položky, kterými nás zásobují akční letáky obchodů. Bývají totiž často umístěny ve speciálních stojanech, úplně mimo svá tradiční oddělení. Akční těstoviny tak mohou stát u uličky s kosmetikou, bylinkové čaje zase hned za pokladnami.

Nebojte se porovnávat

Pamatujte si, že slovíčko“akce“ není všespásné. A každý obchod může mít o akčních cenách docela jinou představu. Pátráte po konkrétním zboží? Porovnejte jednotlivé nabídky od vícero poskytovatelů. Mnohdy není třeba se držet tradičních značek. Vždyť třeba žervé nebo jogurt nesoucí značku obchodního řetězce, může mít stejnou kvalitu jako výrobky od vyhlášených mlékárenských firem. Vyplatí se proto porovnávat složení a samozřejmě také ceny.

Nakupujte on-line, a navíc se slevou

A pokud na to půjdete opravdu chytře, můžete si své nákupy zlevnit ještě víc. Stačí využít slevové kupóny na http://buykers.com/cz. Není třeba se registrovat ani zadávat e-mail. Jednoduše je vepíšete do příslušného políčka v objednávce. A navíc tu najdete i množství typů na zajímavé akce. Žádná vám tak už neuteče.

Nezáleží na tom, jestli máte „v merku“ nějaké speciality nebo plánujete úplně normální nákup do domácnosti. Mnoho obchodních řetězců už nabízí dovoz potravin až domů, a to za opravdu velmi příjemné ceny. Stačí si jen spočítat čas, který při takovém nákupu ušetříte. Navíc vidíte v reálném čase, kolik zboží a v jaké hodnotě v košíku máte. Snáze tak dodržíte limit, který jste si určili - není problém virtuální zboží z nákupu jednoduše odstranit, aniž byste znovu museli pobíhat mezi regály a hledat, odkud jste ho vzali.

Soustřeďte se na to, odkud zboží berete

Produkty nejsou v regálu vyskládány náhodně, ale vždy podle data své minimální trvanlivosti. Příliš neušetříte, pokud vás třeba aktuální akce v letáku navede k sortimentu ovocných džemů, jimž do konce lhůty chybí jen měsíc či dva – zvláště pokud nakupujete ve velkém. Nebojte se sáhnout dozadu do regálu, podívat se do bedničky uložené níže apod. Bez obav tak nakoupíte zásoby i na delší období.

Ovoce a zeleninu berte vždy ze spodních bedniček

Dělají to tak mnohé obchodní řetězce. Melouny, pomeranče, jablka nebo třeba okurky vyloží na prodejní plochu ve dvou nebo více bednách nad sebou. Šetří tím čas – jakmile se horní patro vyprázdní, jednoduše ho odstraní. A toho můžete využít ve svůj prospěch.

Nebývá výjimkou, že je ovoce v horních patrech pomačkané od neustálého přebírání návštěvníky obchodu. A pro zeleninu to platí zrovna tak. Nebojte se proto horní bednu šetrně sundat nebo odsunout a vybrat si z dosud nenačatého zboží. Koneckonců – máte právo chtít za své peníze vždycky jen to nejlepší. Vše po sobě samozřejmě zase ukliďte – ale to vám asi připomínat nemusíme.

Počkejte si na akce

A naše poslední rada? Nenakupujte bezhlavě a už předem si zjistěte, co vám doma dochází. Zejména u dražších položek se vyplatí sledovat akce a nakupovat podle nich. Do karet vám hraje i fakt, že na internetu bývají letáky obchodů k nahlédnutí často ještě dříve, než se vám objeví v poštovní schránce.

Jen pozor na datum objednání. Některé obchody vám akční zboží dovezou i v jiných termínech – ovšem za původní cenu. Dobře si tedy hlídejte platnost slevy a nenechte se touto nástrahou ošálit. Vaší peněžence by se určitě nelíbila.

Zdroj obrázku: wavebreakmedia / Shutterstock.com

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka