Jak vybrat robotickou sekačku? Sledujte také recenze a testy

Robotická sekačka je jedním z robotických pomocníků poslední doby, které si oblíbilo stále více lidí. Je to zejména proto, že tito pomocníci dokáží opravdu významně ušetřit práci.

Jarní servisní akce AUTO CB

Robotická sekačka je jedním z robotických pomocníků poslední doby, které si oblíbilo stále více lidí. Je to zejména proto, že tito pomocníci dokáží opravdu významně ušetřit práci. Zbaví vás zpravidla nepříjemné činnosti, které se věnujeme jen opravdu neradi a z donucení. A právě k této činnosti obvykle patří i sekání trávy. Pokud máte zahradu, jistě víte, že je to úkon, který nemá konce. Pokud ještě navíc v průběhu roku častěji prší, sekačku můžete vytáhnout prakticky po každém dešti. Chcete tomu učinit přítrž? Pojďme se tedy podívat na to, jak vybrat robotickou sekačku.

Doplněk klasické sekačky

Před výběrem robotické sekačky si určitě je potřeba uvědomit, že robotická sekačka nám úplně nenahradí klasickou sekačku. Například není vhodná na vzrostlou trávu, ale slouží k průběžnému udržování trávníku. Pokud tedy přijedete po několika měsících na chatu a chcete pokosit půlmetrovou trávu, na to robotická sekačka není stavěná. Není stavěná ani do náročnějšího terénu. 

Naopak je vhodná na běžný pozemek všude tam, kde potřebujete trávník pravidelně udržovat, chcete, aby byl stále krátce zastřižený a zároveň může robotická sekačka vlastně plnit funkci mulčovacího zařízení. Robotickou sekačku si tedy pořiďte tehdy, pokud chcete: 

  • Průběžné zastřihávání trávníku

  • Průběžné hnojení trávníku

Jelikož robotická sekačka nedisponuje sběrným košem, trávu ponechává na zemi, takže dochází k průběžnému hnojení. Také z toho důvodu je potřeba nechat robotickou sekačku sekat trávu průběžně, jinak byste na zemi měli velké množství posekané trávy.

Na co se zaměřit při výběru?

Při výběru klasické sekačky samozřejmě bereme v potaz určité parametry. Nejinak je tomu při výběru sekačky robotické. Také robotická sekačka může disponovat různými funkcemi a výbavou, přičemž u robotických sekaček jsou určitá specifika. Abyste si vybrali skutečně dobře, je vhodné sledovat testy a recenze na robotické sekačky, které vám s výběrem významně pomohou. Funkční výbava ovlivňuje samotné používání robotické sekačky. Ve výbavě zpravidla můžete najít: 

  • Alarm a zabezpečení

  • GPS a další senzory

  • Ovládání a displej

Specifika robotických sekaček

Funkce alarmu je u robotických sekaček důležitá tehdy, pokud pracuje bez vašeho dozoru. To je ostatně její smysl. Ne vždy však máme zahradu oplocenou, a tak vás funkce alarmu dokáže upozornit, pokud sekačku někdo zvedne nad terén, a tedy je zřejmé, že je s ní manipulováno. Vzhledem k tomu, že tyto stroje rozhodně nejsou levné, tuto funkci vždy oceníte. Úzce to souvisí také s dalším zabezpečením, kdy dražší přístroje nabídnou dokonce zabezpečení bezpečnostním kódem PIN. Není potom možné bez znalosti tohoto kódů sekačku například přeprogramovat.

Pokud chcete, aby se robotická sekačka pohybovala po pozemku skutečně inteligentně, je vhodné, aby byla vybavena GPS modulem. Díky němu má sekačka lepší přehled o své poloze v prostoru, dobře se orientuje, která místa jsou posečena, a která ještě nikoliv. Díky GPS také lépe naplánujete trasu sečení trávy. Kromě GPS je tady také celá řada dalších doplňujících senzorů, které jsou pro robotickou sekačku velmi důležité. Jsou tady senzory, které předcházejí kolizím s jinými předměty, senzory, které upozorňují na nebezpečný náklon, senzory deště nebo příliš nízkých teplot. Například při dešti pak taková sekačka umí sama zajet do dokovací stanice.

Důležité je u sekačky také její ovládání, kde zpravidla naprogramujete trasu a vymezíte oblast pro sečení. To vše se zpravidla nastavuje ovládacími tlačítky poblíž displeje, kterým robotické sekačky disponují.

Další vlastnosti

Určitě nezapomínejte u robotických sekaček také na klasické vlastnosti. Ty jsou shodné, jako u kterékoliv jiné klasické sekačky. Jednak se jedná o výkon, kde výrobci zpravidla udávají metry čtvereční, pro jaké je sekačka určena, ale zajímejte se také o výšku sečení trávy, která může být typicky od 20 do 65 mm. Důležitý je také záběr sečení, který se pohybuje od 15 do 55 cm.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka