Jaká jsou nejbezpečnější auta do města?

Otázka bezpečnosti je při každém nákupu auta jednou z těch vůbec nejdůležitějších. Platí to (nebo by to alespoň platit mělo) pro výběr sportovního auta, rodinného kombíka a jakéhokoliv jiného vozu, auto do města nevyjímaje. Jaká městská auta jsou považována za skutečně bezpečná?

Cílená propagace v Plzni

Otázka bezpečnosti je při každém nákupu auta jednou z těch vůbec nejdůležitějších. Platí to (nebo by to alespoň platit mělo) pro výběr sportovního auta, rodinného kombíka a jakéhokoliv jiného vozu, auto do města nevyjímaje. Jaká městská auta jsou považována za skutečně bezpečná?

Bezpečnost je důležitá i ve městě

Při ježdění po městě většinou nehrozí stejný typ havárií jako na dálnici, což ale neznamená, že by snad bylo řízení ve městě bez rizik. Nejde ani zdaleka jen o bezvýznamné ťukance, na křižovatkách, obchvatech i v dalších místech hrozí nebezpečné srážky znamenající potřebu přežít (pokud možno) ve zdraví nárazy z boku a občas i ty čelní.

Jak bezpečnost posuzovat?

Bezpečnost jednotlivých modelů je testována národními i evropskými autoritami. Při výběru auta je proto na místě k jejich hodnocení přihlížet. Především laiků je ale ne vždy dostatečně jasné, jak takové finální hodnocení vzniká. Přesný postup a definice jednotlivých parametrů není nutné studovat, je ale na místě si uvědomit, že posuzovány jsou především následující oblasti (nejsou ale ani zdaleka jediné):

  • Míra bezpečnosti pro dospělé osoby
  • Míra bezpečnosti pro děti
  • Bezpečnost chodců a dalších účastníků provozu
  • Asistenční bezpečnostní prvky

Která evropská auta tedy vycházejí z tohoto hodnocení jako spolehlivá a pro městský provoz? Není samozřejmě snadné vybrat jedno konkrétní nejbezpečnější auto, na to je relevantních technických parametrů až příliš mnoho a žádné auto není nejlepší ve všech.

Volkswagen Golf Hatchback

Legendární Golf je již ve své sedmé generaci a nezadržitelný technický vývoj se projevuje i v úrovni ochrany, kterou tento vůz poskytuje řidiči, spolujezdcům i ostatním účastníkům provozu.

Testy ukazují maximální míru ochrany při bočním nárazu s tím, že dobře jsou chráněna všechny části těla. Platí to jak pro dospělé, tak pro děti. Nechybí ani systémy jako AEB, asistent jízdy v pruzích nebo nastavení rychlostních limitů.

Hyundai Ioniq 5

Hyundai Ioniq 5 není tak úplně městské auto a svojí velikostí tuto volnou kategorii přece jen trochu přesahuje, přesto je ale natolik oblíbené, že si své místo v seznamu zaslouží. Testy ukazují na efektivní ochranu dospělých i dětských pasažérů s tím, že auto exceluje zejména při čelním nárazu.

Auto disponuje prvky jako je sledování únavy řidiče nebo připomínka zapnutých pásů. Asistent jízdy v pruzích vyhodnocuje polohu při jízdě, přičemž je v případě potřeby schopen i mírné a v kritických případech výraznější korekce. Ioniq 5 taktéž disponuje technologií e-Call.

Seat Leon Hatchback

Seat Leon je autem, které řidiči i cestujícím zajišťuje odpovídající úroveň ochrany a co se dospělých cestujících týká, dosahuje maximálních hodnocení. To platí i pro Děti, které jsou také vysoce chráněné v různých kolizních scénářích.

SEAT Leon je vybaven systémem pro sledování řidiče, který detekuje jeho únavu nebo nepozornost a varuje jej, pokud je cokoliv z toho při řízení zjištěno. Auto disponuje také asistentem pro jízdu v pruzích nebo možnost nastavení rychlostních limitů.

Ford Focus Hatchback

Všechny kolizní testy ukázaly, že ochrana všech kritických částí těla byla vyhodnocena jako dobrá. Testy také prokázaly, že sedadla a opěrky hlavy poskytují optimální ochranu v případě nárazu zezadu. Oboje platí pro dospělé i děti.

Z bezpečnostních asistenčních prvků je přítomen aktivní asistent jízdy v pruhu nebo rychlostní asistent. Ford FOCUS získal poměrně vysoké známky za svou bezpečnost a je neustále chválen za kombinaci své velikost, funkčnosti coby malé rodinné auto do města a bezpečnost.

Tento krátký seznam samozřejmě není vyčerpávající a bezpečných aut do města je vícero. Je ale ukázkou toho, že existují auta, která skutečně dbají na bezpečnost všech, kteří v nich cestují, a je lhostejné, jestli se vydají do centra Prahy, skrze Plzeň nebo někam úplně jinam. Zkrátka a dobře, bezpečná auta do města naštěstí existují.

Zdroj textu: inzerent
Zdroj obrázku: pixabay.com/cs/photos/mercedes-benz-automobil-auto-gt-2498264/

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka