Jeden svět v Sušici letos bořil bariéry

Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět v neděli zakončil týdenní maraton plný školních i veřejných projekcí.

Jarní servisní akce AUTO CB

Organizátory těší zvyšující se zájem i o doprovodný festivalový program. Cestu do Sušice na festivalové dění si v letošním roce našlo opět více než 800 návštěvníků.

Město bylo po celý týden zaplaveno barevnými otazníky a vykřičníky, které symbolizovaly letošní festivalové téma Bezpečná blízkost a odkazovaly k tématice složitého vyjednávání osobní identity v nejistém a složitém společenském klimatu. Někdo si je svým místem jistý, jiný pochybuje. S někým toho máme hodně společného, vůči jiným máme potřebu se vymezit. Proto spolu v naší letošní kampani vykřičníky a otazníky sváděly souboj. Bez ohledu na?rozdílnost názorů jsme ale všichni obyvateli stejného místa, stejného vesmíru, stejného (jednoho) světa.

Program v Sušici byl letos tematicky velmi pestrý od ekologické problematiky, přes sociální témata až po sportovní odvětví. Obsahoval jak zahraniční, tak tuzemské snímky určené dospělým, ale i dětskému divákovi. Nejen že v letošním roce nabídl dokonce 10 projekcí, ale také doprovodný program, v rámci kterého diváci mohli podpořit udržitelnou módu a zajít si na swap bazar vyměnit oblečení, prohlédnout si výstavu Ženy bez hranic, ale také si užít páteční hudební produkci. „Jsme potěšení, že návštěvníci využili i nabídku The Coffee House v rámci projektu #kafesbabi na 1+1 kávu zdarma a skutečně zašli do kavárny společně se svými prarodiči. Věříme, že podpora mezigeneračních vztahů je velmi důležitá,“ vysvětluje hlavní koordinátorka sušické části festivalu Sarah Huikari. 

Velkou radost mají pořadatelé z toho, že si na jejich projekce letos našli cestu i mnozí lidé se speciálními potřebami a daří se tak bořit bariéry a nabízet kulturu opravdu všem. „Díky tlumočnici Anně Moudré k nám na festival letos zavítali i diváci neslyšící a nedoslýchaví. Poprvé jsme měli tlumočenou debatu do českého znakového jazyka a také workshop o světě neslyšících se základy znakového jazyka, který vedl sušický rodák Josef Valdman,“ přibližuje Sarah Huikari, jak se daří otevírat festival co nejširšímu spektru diváků. „Na školních projekcích jsme přivítali také diváky s duševním onemocněním či kombinovaným postižením,“ doplňuje Jiří Klouda, koordinátor školních projekcí. 

Letošní ročník přinesl i mnoho významných hostů. Na zahajovacím večeru proběhla velmi živá diskuse s aktivistkou a sociální geografkou Michaelou Pixovou o klimatických změnách a jejich důsledcích. Měli jsme tu čest přivítat v Sušici zahraniční redaktorku Simonu Fendrychovou, která promluvila o jezídkách a sexuálním násilí ve válkách. Proniknout více do dokumentu a jeho nástrojů nám pomohl režisér Jaroslav Kratochvíl. Ale významných hostů bylo mnohem více a někteří si pobyt na festivalu prodloužili. „Sportovní redaktor Vojtěch Ondráček byl historicky prvním našim hostem, který na festivalu v Sušici absolvoval jak slavnostní zahájení, tak školní projekci a zároveň se šel podívat i na další promítaný snímek a doprovodný program. Festival s námi tak prožil nejen v rámci debaty, na kterou byl pozván, ale nasál celkovou atmosféru a toho si moc vážíme,“ zmiňuje Huikari.  

Letošní ročník byl úspěšnější také v tom, že se k organizačnímu týmu přidala celá řada dobrovolníků, za což jsme moc vděční. „Každý přispěl podle svých možností. Někdo fotil, jiný prodával upomínkové předměty, další zajistil výzdobu nebo moderování debat. Máte chuť poznat Jeden svět z hlediště i ze zákulisí? Přidejte se k nám,“ vybízí závěrem Huikari

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 10.04.2019 14:13



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka