Každý pátý Čech podniká, v Plzeňském kraji každý šestý

Během loňska začalo na Plzeňsku podnikat 1 962 lidí, prakticky každý šestý obyvatel tu podniká (Plzeňský kraj má 575 123 obyvatel, podle dat ČSÚ jich zde podniká celkem 100 804).


Severozápadní Čechy a severní Morava jsou naopak ekonomicky nejméně aktivní. Vyplývá to z analýzy projektu na podporu začínajících podnikatelů T-Mobile Rozjezdy, která dneškem otevírá registrace do šestého ročníku. 

„V Plzni je podnikatelských příležitostí hodně. Je tu velká univerzita s řadou různých oborů, pořádají se zde akce pro začínající podnikatele, blízko centra si lze pronajmout kanceláře za dobrou cenu a je odsud blízko do Prahy i do Německa. Z osobní zkušenosti mohu pochválit i bezproblémovou spolupráci s Úřadem práce při zaměstnávání absolventů,“ komentuje podmínky podnikání na západě Čech majitel Sportcentral.cz a vítěz T-Mobile Rozjezdy v roce 2013 Roman Sterly.

Začínajícím drobným podnikatelům pomáhá už šestým rokem projekt T-Mobile Rozjezdy. Každé jaro ve velkých městech celé republiky pořádá semináře, které jsou zdarma otevřené pro každého se zájmem o podnikání. „Tématy přednášek jsou oblasti klíčové pro začátek podnikání – budování značky, finanční plánování i propagace na internetu a sociálních sítích. Připravujeme je tak, aby drobným podnikatelům daly návod, jak za málo peněz získat co nejvíce,“ doplňuje Eva Karasová, CSR manažerka T-Mobile, který je organizátorem Rozjezdů.

Druhou částí projektu je soutěž o nejlepší realizaci podnikatelského nápadu. Přihlásit se do ní mohou všichni začínající podnikatelé. Poroty složené z odborníků, úspěšných podnikatelů i investorů jako například Margareta Křížová nebo Martin Korman, hodnotí nejen neotřelé nápady, ale i úspěšnou realizaci podnikatelského záměru. Vítězové v regionech i na celostátní úrovni získávají pomocnou ruku expertů na marketing, komunikaci i finance a samozřejmě také materiální a finanční podporu. Na regionální vítěze čekají ceny až za 100 tisíc, v každém regionu přitom poroty vyberou tři nejlepší projekty, celkem tedy podpoří 42 začínajících podnikatelů. Celostátní vítěz pak letos získá návrh regionální reklamní kampaně od profesionální agentury, finanční a personální poradenství a další ceny v celkové hodnotě přibližně 700 tisíc korun. 

Díky T-Mobile Rozjezdům se na vlastní nohy postavili takoví úspěšní podnikatelé, jako jsou například Jaroslava Michalcová (cukrárna a kavárna Dortletka, Roudnice nad Labem, T-Mobile Rozjezdy 2014) nebo Lukáš Drlík (Levandulová biofarma a kavárna, Zábřeh, T-Mobile Rozjezdy 2015). Projektem už prošlo 1700 začínajících podnikatelů, podporu získalo 280 vítězů. Ti, kdo se chtějí zařadit po jejich

bok, mohou své podnikatelské nápady do T-Mobile Rozjezdů hlásit od 18. ledna do 6. března na www.rozjezdy.cz.

O T-Mobile Rozjezdy

T-Mobile Rozjezdy jsou projektem na podporu začínajících podnikatelů. Nabízí bezplatné regionální semináře v oblastech týkajících se začátku podnikání, druhou částí projektu je soutěž podnikatelských nápadů. Během ledna a února se mohou ti, kteří ještě nepodnikají, nebo nejsou k podnikání registrováni déle než 12 měsíců, přihlásit na www.rozjezdy.cz. V každém kraji hledá soutěž tři vítěze, kteří získají finanční odměnu, podporu expertů na různé aspekty podnikání, balíčky telekomunikačních a bankovních služeb a věcné ceny, které pomohou s rozjezdem podnikání. Na hlavního, celostátního, vítěze pak čekají ceny za zhruba 700 tisíc korun.


V roce 2016 se koná již šestý ročník T-Mobile Rozjezdů. Jeho hlavním partnerem je Česká spořitelna a partnery společnosti Samsung a Xerox. Odbornými partnery jsou pak Agentura Najisto, Jobs.cz, LMC, Lovebrand, Lupa.cz, MADE by Vaculik, Podnikatel.cz, Proboston, Regionální hospodářská komora Plzeňského kraje a Zalozfirmu.cz. 





Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
NOVÝ RENAULT CAPTUR

Hlavní zprávy

 

NOVÝ RENAULT CAPTUR