Keramika v Horní Bříze žije. Žáci SOU získávali praxi v Portugalsku

Výroba keramiky má v Horní Bříze dlouholetou tradici, s níž je spojena i historie hornobřízského pracoviště Středního oborného učiliště stavebního Plzeň. Teď přišel úspěch i ze zahraničí. Žáci jeli poprvé na praxi do severního Portugalska, kde v místním keramické manufaktuře předvedli, co v realitě znamená úsloví „zlaté české ručičky“.

Cílená propagace v Plzni

„Do Portugalska jeli naši nejlepší žáci, maturitních i učebních keramických oborů. V Portugalsku patří keramická výroba mezi tradiční odvětví průmyslu. Kromě velkých výrobců technické či spotřební keramiky je zde i mnoho menších manufaktur a dílen zabývajících se právě výrobou tradiční ozdobné i užitkové keramiky,“ uvádí Mgr. Ivana Škreňová, zástupkyně ředitele SOU stavebního Plzeň, zástupce ředitele pro pracoviště vHorní Bříze.

V jedné znich vykonávali praxi i účastníci projektu Erasmus+, kteří se nedávno vrátili ze severoportugalského města Barcelos. „Pracovali jsme dva týdny ve firmě Tulipa Ceramica decorativa LBD, která se specializuje na výrobu zahradní, užitkové a ozdobné keramiky. Žáci tak dostali možnost vyzkoušet si práci ve větším keramickém provozu, kde jsou pracovní úkony přesně rozděleny. Majitel firmy pan Antonio Oliveira byl s námi velmi spokojen,“ říká Marcela Vokáčová učitelka odborných předmětů, která skupinu žáků doprovázela. Žáci si tak mohli vyzkoušet postupy výroby různých druhů keramiky.

Všech osm účastníků mělo dostatek prostoru i pro poznání samotného regionu Minho. Skupinka byla ubytována v centru města Barcelos, které je nejen plné památek, ale také hostí každý čtvrtek jeden z největších trhů s keramikou, z níž žáci mohli čerpat inspiraci pro svoji další práci. V rámci slavnostního předávání certifikátů o vykonané praxi se také zúčastnili oslavy s tradiční hudbou "Fado". Všichni byli s pobytem velmi spokojeni nejen díky krásnému počasí, ubytování, okolí a zajímavé práci, ale nadchla je hlavně tradiční portugalská pohostinnost a vstřícnost. Když se poslední den loučili slavnostní večeří se zaměstnanci firmy, většina žáků slibovala, že se do tohoto krásného kraje zcela jistě vrátí, ať již jako turisté nebo v rámci jiného evropského programu.

Na jaře 2016 se podobné zkušenosti dočká sedm dalších žáků. „SeverníPortugalsko je pro stáže našich žáků skvělou volbou. Jarní skupina tam určitě potvrdí, že čeští keramici umí vzít pořádně za práci,“ uzavírá Marcela Vokáčová.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 01.12.2015 15:29




3 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka