Klatovská nemocnice nabízí šetrnější typ dialýzy zvané most k transplantaci

Významnou úsporu času, více pohodlí a možnost téměř normálně pracovat. Nejen tyto výhody má pro pacienty s chronickým selháváním ledvin peritoneální neboli břišní dialýza.

Cílená propagace v Plzni

Oproti běžnější hemodialýze, která se provádí zpravidla ve zdravotnickém zařízení, jde o šetrnější a organismem lépe tolerovanou metodu. A právě peritoneální dialýzu začala od letoška v širší míře svým pacientům nabízet Klatovská nemocnice.

„Bohužel  stále přibývá pacientů s vážnými poruchami ledvin, které když přestanou fungovat, neodvádí se z krve do moči a dále pak z těla ven nadbytečné a v podstatě toxické látky. Tito pacienti jsou pak závislí na dialýze, která se ale zatím v Čechách poskytuje převážně přístrojově a pacienti na ni musí jezdit třikrát týdně zpravidla do nemocnice, kde pak tráví včetně cesty šest až sedm hodin,“ popisuje primář interního oddělení Klatovské nemocnice Jan Vachek s tím že přístrojová hemodialýza „očišťuje“ přímo krev.

Peritoneální dialýza funguje jinak. Pacient ji po zaškolení provádí sám - v čase, který mu vyhovuje. Do nemocnice nemusí. Dojíždí zpravidla jen jednou měsíčně na kontroly. Jinak může být doma, chodit do práce, klidně i cestovat. A nemusí s sebou vozit žádný přístroj, u něhož by seděl několik hodin. Jeho hlavním vybavením jsou vaky se speciálním roztokem.

S břišní dialýzou lze i cestovat a víc chrání organismus

„Princip je takový, že pacient má do těla zavedený katetr. Tím si do dutiny břišní bezbolestně napustí tekutinu z vaku, která pak do sebe během několika hodin nasaje všechny nadbytečné látky a tělo tím vyčistí,“ vysvětluje lékařka dialyzačního pracoviště Kateřina Oulehle. „Po několika hodinách se tekutina vypustí a do těla se opět vpraví nová “čistá“, která pak očisťuje organismus opět další časový úsek. Výměna roztoku se provádí většinou čtyřikrát denně, přičemž ale pacienta zásadně neomezuje – trvá jen zhruba 20 minut. Mezitím se lidé mohou věnovat libovolné činnosti včetně jakékoli fyzicky nenáročné práce, procházkám, spaní. Dva litry tekutiny v břiše člověka nijak výrazně neomezují.“

Hlavní přínos je ale přirozenější proces očišťovaní. Probíhá vlastně nepřetržitě celý den, tedy jako u zdravých ledvin. V těle tak na rozdíl od hemodialýzy nedochází k prudkým výkyvům složení krve a k velkým výkyvům objemu tekutin. Břišní dialýza totiž přirozenějším způsobem nahrazuje funkci ledvin a pacient s ní má méně přísná dietní omezení, včetně méně striktního omezení tekutin. Naopak pacient léčený hemodialýzou musí přijímat tekutiny velmi obezřetně a v omezeném množství.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka