Klatovští drůbežáři doporučují: velikonoční nadílka na stole

Velikonoce jsou tu, je proto třeba vnést trochu jarní pohody i do domácnosti. Sváteční atmosféru pomůže vykouzlit nejen veselá výzdoba v podobě věnce, barvených vajíček, za okny vykukující osení či kočičky ve váze, ale jistě i něco dobrého na stole.

Jarní servisní akce AUTO CB

Klasickými pochoutkami na Velikonoce jsou beránek, jidáše, nádivka či velikonoční sekaná, ale co zkusit něco nového? Inspirujte se čtyřmi chutnými recepty od Drůbežářského závodu Klatovy a uvítejte koledníky kuřecími kuličkami nebo plněnými kuřátky. 


VELIKONOČNÍ KUŘECÍ KULIČKY

Nedaří se vám letos namalovat kraslice? Nezoufejte. Připravte si místo nich pro koledníky skvělou pochoutku. Je také kulatá a díky zelenině a bylinkám hraje všemi barvami. Dopřejte si letos Velikonoce v kuřecím klatovském stylu!

Příprava: 2h 30 min
Počet porcí: 4

Ingredience:
500 g mletého kuřecího masa od DZ Klatovy
2 vejce
2-3 lžíce solamylu
1 červená cibule
1 snítka čerstvého tymiánu
1 malá čerstvá chilli paprička
1 cuketa

Postup:

1/ Nejdříve si připravte masovou směs. Očištěnou cibulku a chilli papričku jemně nasekejte. Lístečky tymiánu otrhejte a nadrťte. Mleté kuřecí maso osolte a opepřete. Vmíchejte cibulku a tymián a řádně propracujte s vejci a solamylem. Nechte odležet v chladu asi 2 hodiny.

2/ Cuketu omyjte, osušte a podélně nakrájejte na 0,5 cm tlustá kolečka. Červenou cibuli nakrájejte na půlměsíčky. Mokrýma rukama utvořte z masové směsi kuličky o průměru asi 2,5 cm. Na párátko nejdříve navlečte jednu masovou kuličku a z jedné strany navlečte plátek cukety, z druhé strany pak kousek cibule.

3/ Masové špízy opečeme ze všech stran na oleji nebo sádle, přendejte do pekáčku a vše vložte ještě asi na 5 minut do trouby předehřáté na 190 - 200 °C.

 4/ Masové koule podávejte s čerstvou zeleninou, opečeným bramborem a nejrůznějšími dipy.


VELIKONOČNÍ KUŘÁTKA PLNĚNÁ MLETÝM MASEM

Píp, píp, píp. Ne, to vám nezvoní telefon. To se ozývájí klatovská kuřátka, která se vylíhla na Velikonoce. A to ne ledajaká. Překvapte letos všechny koledníky nevšední výslužkou, a darujte jim kuřátko plněné klatovským kuřecím masem.

Příprava: 1h 30 min
Počet porcí: 4

Ingredience:
na náplň:
1 balení mletého kuřecího masa od DZ Klatovy
2 stroužky česneku
1 malou cibuli
2 hrsti strouhanky
2 lžičky koření čubrica (nebo jiného na mleté maso)
3 snítky zelené petrželky
Sůl
Pepř
Olej
na těsto:
1/2 kg polohrubé mouky
15 g čerstvého droždí
175 ml vlažného mléka (i více, podle potřeby)
60 g másla
10 g cukru krupice
1 žloutek, sůl
1 vejce na potření
máslo na vymazání plechu

Postup:

1/ Nejprve si připravte těsto. Z malého množství mléka, mouky, lžičky cukru a droždí připravte kvásek, který po vzejití přidejte do prosáté mouky s cukrem a špetkou soli. Přidejte máslo a žloutky utřené do pěny, podle potřeby doplňte vlažným mlékem a vypracujte hladké, nelepivé těsto, které nechte kynout na teplém místě.

2/ Mezitím si připravte masovou směs. Na rozpáleném oleji osmažte nadrobno nakrájený česnek a cibulku. Přidejte maso a opékejte dozlatova. Ochuťte kořením, osolte a přidejte nadrobno nasekanou zelenou petrželku. Nechte směs vychladnout.

3/ Z těsta nakrájejte kousky, zakulaťte, udělejte tenké válečky (asi jako ukazováček), přibližně 10 cm dlouhé. Poté vezměte vždy dva válečky a stáčejte je do tvaru kuřátek – jeden konec vytvarujte jako hlavičku se zobáčkem, přidejte druhý váleček a vytvořte „tělo“ kuřátka, které naplňte 1 polévkovou lžící masové směsi. Pomocí nože pak vytvarujte jeden konec jako ocásek.

4/ Kuřátka položte na pomaštěný plech nebo na pečící papír, nechte ještě mírně vykynout, potřete rozšlehaným vejcem a upečte ve vyhřáté troubě při 190 °C.


JARNÍ SALÁT SE ŠPENÁTOVOU KUŘECÍ ROLÁDOU

Jaro je tu! Zelená je nejen tráva, ale měla by být i naše strava. Po dlouhé zimě potřebuje tělo doslova nakopnout čerstvou zeleninou a ovocem. Dodejte vašemu organismu tolik potřebné bílkoviny ve formě lehkého kuřecího masa, ale také spoustu vitamínů a minerálů.
Příprava:  1 h 15 min
Počet porcí: 4 porce
Ingredience:
1 celé kuře od DZ Klatovy
150 g listový špenát
 100 g anglická slanina
grilovací koření
3 lžíce olivového oleje
1 avokádo
1 kiwi
1 balení rukoly (popř. jiného listového salátu)
Sůl
pepř mletý
citronová šťáva

Postup:
1/Kuře zbavte kůže a vykostěte. Plát zlehka naklepejte, osolte a opepřete. Ze špenátu odkrojte stonky, spařte horkou vodou a nechte okapat.
2/Na plát masa rozložte plátky slaniny a na ni položte listy špenátu. Maso pevně zabalte a zavažte silnou nití. Roládu potřete grilovacím kořením rozmíchaným s olejem. Podlijte trochou vody a pečte dozlatova, za častého podlévání.
3/Hotovou roládu rozkrájejte na plátky. Připravte si salát z rukoly nebo jiných čerstvých listů, avokáda a kiwi. Lehce osolte a zalijte zálivkou z olivového oleje a citronové šťávy.
VELIKONOČNÍ QUICHE S KUŘECÍ KLOBÁSKOU A VEJCI
Ve většině českých domácností se v těchto dnech line vůně upečeného beránka. Rozvoňte svůj domov netradičně po francouzsku, a to velikonočním quichem. V něm navíc můžete upotřebit vajíčka, která třeba nestihnete nabarvit. Koledníci se k vám je pohrnou!
Příprava:
Počet porcí:
Ingredience:
na náplň:
1 balení kuřecích klobásek od DZ  Klatovy
1 svazek jarní cibulky
3 mrkve
2 lžíce másla
1–2 hrsti baby špenátu
sůl
pepř
špetka muškátového oříšku
150 g zakysané smetany
4 vejce na rozšlehání
1-2 vejce uvařená navrdo
100 g tvrdého sýru
70 g sýru feta
nadrobno nakrájená pažitka a kopr na dozdobení
na těsto:
250 g celozrnné pšeničné mouky
140 g másla
1 vejce
2 lžíce mléka
1 lžička soli

Postup:
1/ Předehřejte si troubu na 180 °C a připravte si těsto. Mouku promněte mezi prsty se změklým máslem, až bude mít konzistenci hrubší drobenky. Pak přidejte vejce, mléko a?sůl. Všechno pořádně propracujte. Bochánek těsta obalte fólií a?nechte půl hodiny chladit v?lednici.
2/ Vychlazené těsto vyválejte na zhruba půlcentimetrovou tloušťku a?opatrně přeneste do vymazané kulaté formy o?průměru 22 cm. Uhlaďte prsty a?přečnívající okraje odřízněte. Dno několikrát propíchněte vidličkou a?dejte na 15 minut předpéct do trouby.
3/ Nakrájenou kuřecí klobásku, jarní cibulku a mrkev krátce orestujte na rozehřátém másle. Podlijte jednou až dvěma lžícemi vody a?duste, až mrkev trochu změkne. Nakonec přidejte špenát a promíchejte, aby lehce zavadnul. Dochuťte solí, pepřem a?špetkou muškátového oříšku. Zakysanou smetanu prošlehejte s?vejci a polovinou strouhaného sýra.
4/ Smíchejte s?podušenou zeleninou a?celé nalijte do upečeného korpusu. Vejce uvařená natvrdo nakrájejte na tenká kolečka a rovnoměrně položte na připravenou směs. Posypte zbylým strouhaným sýrem a?nadrobenou fetou. Vložte do trouby a?pečte 30 minut. Poté ozdobte sekanou pažitkou a koprem.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka