Kniha „Místa v srdci“ získala německou cenu za design

Plzeňská grafická designérka Štěpánka Bláhovcová slaví další úspěch. Její kniha Místa v srdci / Herzensorte byla oceněna německou cenou za design.

Jarní servisní akce AUTO CB

Knihu, kterou napsali Markus a Lucie Mantelovi, vydala Místní akční skupina Český Západ a nakladatelství Papelote. „Text vypráví o vztahu bývalých a současných obyvatel oblasti mezi Planou a Konstantinovými Lázněmi ke krajině, ve které žili nebo žijí. Dvojjazyčný text popisuje jejich životní příběhy i historické souvislosti,“ vysvětluje Jan Florian z MAS Český Západ a dodává: „Chtěli jsme dát celé publikaci netradiční podobu, a tak padla volba na Štěpánku Bláhovcovou, se kterou jsme již dříve spolupracovali na knize Práce jako na kostele, jež rovněž získala několik ocenění.“

Kniha má podobu popsaného zápisníku, některé stránky jsou psané ručně, jiné jakoby na stroji, další obsahují osobní fotografie z rodinných sbírek či ilustrace. Český a německý text se volně prolíná, stejně jako se v oblasti Sudet dříve prolínalo české a německé obyvatelstvo.

Již v roce 2014 byla kniha nominována na Nejkrásnější českou knihu roku1. V roce 2015 získala stříbrné ocenění v soutěži European Design Awards v kategorii knižní layout2. Letos získala zvláštní ocenění v rámci přehlídky německého designu German Design Award3. 

„Ani jsem tomu nemohla uvěřit. Konkurence je obrovská – mezinárodní a na té nejvyšší úrovni. Je těžké dostat se už jen mezi nominované, natož pak mezi vítěze. Pro účast v soutěži se totiž nemůžete sami přihlásit, projekt musí nominovat Německá rada designu, která má velmi přísná kritéria a své nominace vybírá pouze z realizací, které již uspěly v některé z velkých evropských soutěží designu. Úspěchem by pro mne byla i nominace, ale to, že kniha je jedním z vybraných vítězů, je pro mne velká profesní pocta,“ raduje se Bláhovcová.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
16.12.2016 12:09



4 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka