Kolik stojí: Návštěva zámečníka, sklenáře nebo třeba vytopení bytu?

Vracíte se domů. Je pozdě, venku pořádná kosa. Sáhnete do kapsy pro klíče a… ty jsou pryč. Buď je to začátek pořádného hororu, nebo situace, kterou vyřešíte za pár desítek minut a poměrně klidně. Záleží totiž, zda bydlíte na malé městě, nebo třeba v Praze a jestli jste při pojištění domácnosti mysleli na takzvané asistenční služby – ty některé pojišťovny poskytují zdarma.

Cílená propagace v Plzni

Takový účet za nouzové otevření dveří zámečníkem může být pořádně vysoký. Ostatně, posuďte sami: Už jen to, že zámečník obuje boty, vezme do ruky kufr s nářadím a sedne do auta, znamená základní sazbu, která startuje obvykle okolo 500 Kč. Zároveň vám bude dost pravděpodobně počítat i cestovné za každý kilometr.

Výjezd zámečníka může přijít na tisíce

Připočíst pak musíte samotnou práci: Za otevření obyčejných dveří, které jsou „jen“ zabouchnuté, si dnes zámečníci říkají od 500 Kč výš. Pokud ale stojí před dveřmi s bezpečnostním kováním, nebo rovnou před bezpečnostními dveřmi, které jsou ještě navíc zamčené, pak do kapsy sáhnete výrazně hlouběji. Počítejte s částkou minimálně 2000 Kč, nicméně některé firmy si účtují i dvojnásobek.

Když voláte v noci, počítejte pak s přirážkou právě za nestandardní denní (respektive noční) dobu. Ta může být 50 % za výjezd před půlnocí, ale i 100 % ceny, pokud k vám zámečník míří po půlnoci.
Summa summarum: Takové noční dobrodružství vás může přijít na tolik, co pěkný víkend ve wellness resortu pro dva. Nemluvě o tom, že zvláště v menších městech bývá zámečníků málo, a pokud řeší podobný problém jinde, na jeho příjezd si počkáte.

Kdy k zavřeným dveřím volat hasiče?
Zabouchnuté, případně zamčené dveře dokážou otevřít i přivolaní hasiči. Ty ale volejte jen v případě, že hrozí nebezpečí vám, někomu z blízkých nebo z okolí. Vytočit číslo 150 je tak na místě v okamžiku, kdy je za zavřenými dveřmi jídlo na rozpálené plotně (nebezpečí požáru), samotné malé dítě nebo máte podezření, že člověk na druhé straně má zdravotní potíže. Hasiči v takovém případě přijedou do pár minut a dveře otevřou. Zneužití jejich pomoci vás ale může přijít draho: Pokud vyhodnotí výjezd jako zbytečný, můžete se dočkat jeho uhrazení i následné sankce. A s dveřmi a zámkem rozhodně (na rozdíl od profesionálního zámečníka) nejednají v rukavičkách – často jde totiž hlavně o čas.

Pozor, ať vás při jeho příjezdu pak nezaskočí to, že po vás bude chtít důkaz, že jste majitel bytu, nebo jste v něm oficiálně v nájmu. Prokázat se v takovém případě můžete občankou (kde je trvalé bydliště), nebo jakýmkoli jiným dokladem, který dokládá, že máte právo vstoupit dovnitř (kupní smlouva, nájemní smlouva). Pokud u sebe nic takového nemáte, musí být u otevření přítomný buď majitel nemovitosti, nebo policie.

Na sklenáře si počkáte obvykle pár hodin

Kroupy vám rozbily střešní okna? Nebo se kvůli průvanu vysklilo okno, případně vchodové dveře? Pak počítejte s tím, že pohotovostní výjezd sklenáře znamená zaplatit výjezd (obvykle nízké stokoruny), příplatek za rychlost (50% až 100% navýšení poplatku za práci) a pak samozřejmě peníze za samotnou práci a materiál.

Když zavoláte na některou z nonstop linek, počítejte s tím, že se vás vyptají na rozměry, materiál a dalších technikálie, aby řemeslník ideálně dorazil už se vším potřebným. A to povětšinou trvá několik hodin. Než přijede, posbírejte střepy a místo zajistěte. Ideálně v rukavicích, ale ne gumových, které se snadno proříznou. Případně rozbité sklo zafixujte třeba lepicí páskou. Do dalších větších akcí se nepouštějte, abyste kromě sklenáře ještě nemuseli shánět pomoc chirurga.

Instalatéři a topenáři? Nedostatkové zboží

Pokud u vás doma „jen“ kape topení nebo protéká toaleta, ale zároveň nijak nevytápíte vlastní byt, případně bydlení sousedů, obrňte se trpělivostí a minimálně na týden až 14 dní hledejte provizorní řešení. Byť nemusí být úplně komfortní. U protékající toalety zavírejte přívod vody, u kapajícího topení může dočasně pomoci speciální lepidlo nebo tmel, případně těsnící páska (záleží, kde se závada vyskytuje). Instalatérů a topenářů je totiž málo a v případě neakutních potíží si na ně zkrátka počkáte, i za cenu nepohodlí.

Zároveň za jejich práci zaplatíte víc než v předchozích letechjen v rozmezí let 2016 až 2020 narostla sazba řemeslníků o zhruba 60 %. K základní „hodinovce“ a „cesťáku“ pak musíte připočíst i materiál, který bude potřeba. Takže i taková prasklá trubka ve stoupačkách je často záležitost vysokých stokorun až nízkých tisíců nemluvě o škodě, která mohla být způsobena na vašem majetku či vašim sousedům.

Pojistné události v Česku
Vůbec nejčastější pojistnou událostí, kterou podle České asociace pojišťoven klienti hlásí, jsou vodovodní škody. Těch bylo v roce 2021 rovných 43621, a to s průměrnou škodou zhruba 31 000 Kč. Nejničivější, co do výše škod, jsou pak škody z požáru. Tady je průměrná výše škody u každé jednotlivé události zhruba 170 000 Kč. Pro zajímavost: Pojišťovny v roce 2021 také registrovaly 5236 událostí způsobených úderem blesku nebo třeba 13 847 událostí způsobených přepětím v elektrické síti.

S hledáním i zaplacením některých řemeslníků pomůžou asistenční služby

Část výše zmíněných problémů si můžete ušetřit, pokud máte sjednané pojištění majetku, konkrétně pojištění domácnosti a k němu asistenční služby. Asistenční služba KB pojišťovny vám buď rovnou zajistí řemeslníka, který přijede vyřešit havarijní stav, nebo vám doporučí, na koho se obrátit. U havárií navíc nečekáte nijak dlouho, řemeslník dorazí, jak nejrychleji může.

Zároveň až do výše limitů uhradí náklady na práci a drobný materiál. V případě zámečníka je to aktuálně (listopad 2022) částka 9000 Kč za práci a 1000 Kč za materiál ročně. Doprava je hrazená v plné výši, bez limitu. Stejné limity pak platí pro práce při řešení havarijních stavů u instalatéra, elektrikáře, sklenáře nebo třeba topenáře a pokrývače.

Zdroje dat:
ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3050362-zednici-a-instalateri-chybi-firmam-i-lidem-cena-jejich-prace-prudce-vzrostla

idnes.cz/zpravy/domaci/remeslnici-chybi-profese-zednik-truhlar-instalater.A190824_497336_domaci_onkr

ceskapozice.lidovky.cz/tema/remeslniku-je-malo-cena-za-jejich-praci-vyletela-vzhuru.A190218_103751_pozice-tema_houd

faei.cz/kolik-vydelavaji-remeslnici-pruzkum-ukazal-ze-mame-zastarale-a-zkreslene-predstavy/

Komerční sdělení. Zdroj textu a fotografie: Inzerent

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka