Kraj chce podporovat výuku němčiny. Německy hovořících zaměstnanců je nedostatek

Na krajském úřadě se sešli zástupci Regionální kanceláře Plzeň Obchodní a průmyslové komory Regensburg, Česko-německé obchodní a průmyslové komory se zástupci kraje i firem, aby debatovali o využití německého jazyka v praxi.

Cílená propagace v Plzni

Shodli se díky prezentaci průzkumu mezi firmami na tom, že německy hovořících zaměstnanců je v Plzeňském kraji nedostatek a je třeba výuku němčiny podporovat. Na formách podpory výuky a motivace žáků k výuce budou zástupci firem, kraje a obou komor spolupracovat i v budoucnu.

V rámci kulatého stolu byl prezentován regionální průzkum „Jak důležité jsou znalosti němčiny u zaměstnanců?“. Ten prokázal, že téměř polovina dotázaných firem v Plzeňském a Karlovarském kraji hodnotí dostupnost německy hovořících zaměstnanců jako špatnou. Pouze tři procenta ze 118 dotázaných společností je spokojena. Z průzkumu také vyplynulo, že čím vyšší kvalifikace pracovníka, tím je potřeba vyšší znalosti němčiny. U pracovníků s výučním listem stačí podle průzkumu němčina na úrovni A1 - 2 tedy základní znalost. Na pozici pracovníka s maturitou už je nutná znalost B1 (ta odpovídá úrovni maturitní zkoušky z jazyka v ČR). V případě vedoucích pracovníků pak roste potřeba znalosti na C1, která je již velmi pokročilá a je třeba znát i odbornou terminologii.

„Učit se německy se vyplatí. A to platí především v příhraničních regionech jako je Plzeňský kraj. Jsem velice rád, že počet žáků středních škol, kteří se učí německy, stoupá,“ konstatoval velvyslanec SRN Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven poté, co zástupci odboru školství, mládeže a tělovýchovy KÚPK prezentovali vývoj studia jazyků v kraji. Z prezentace vyplynulo, že i přes pokles žáků na školách nedochází k výraznému úbytku studentů němčiny.

Plzeňský kraj zastupoval radní pro kulturu, památkovou péči a neziskové organizace Jaroslav Šobr. „Plzeňský kraj vnímá nedostatek německy hovořících odborných pracovníků jako problém, který je potřeba společně se zaměstnavateli a příslušnými institucemi řešit. Jednou z možností je podpora výuky německého jazyka na základních školách a rozšíření partnerské spolupráce českých a německých škol. Znalost němčiny nabízí obrovský profesní potenciál a možnost kariérního růstu – a tady je třeba využít spolupráce s německými firmami, které v regionu úspěšně podnikají,“ uvedl Šobr.

Debaty se zúčastnili také zástupci několika německých firem, GRAMMER CZ s.r.o., Konplan s.r.o. a DFH Haus CZ s.r.o., kteří přinesli pohled na věc z praxe. „Naši zaměstnanci jsou s mateřskou firmou Grammer AG v Ambergu v kontaktu denně, úzká spolupráce se týká zejména oblastí jako je kvalita, technologie, výzkum a vývoj, logistika nebo finance. Také naše IT systémy jsou ve většině v německém jazyce. Kromě odbornosti jsou proto v naší společnosti nutné také příslušné jazykové znalosti,“ uvedl jednatel společnosti GRAMMER CZ s.r.o. Martin Kořínek.

Průzkum iniciovala Regionální kancelář Plzeň Obchodní a průmyslové komory Regensburg a Česko-německé obchodní a průmyslové komory osloveno bylo 118 společností z Plzeňského a Karlovarského kraje. Téměř tři čtvrtiny z nich působí ve zpracovatelském průmyslu a většina z nich vykazuje německou kapitálovou účast.

První společné jednání několika stran problému nedostatku německy hovořících pracovníků v Plzeňském kraji přineslo především shodu a ochotu v tom, že společně prostřednictvím pracovní skupiny budou zástupci jednat i nadále. Chtějí především motivovat děti i rodiče, ale také základní a střední školy k většímu zájmu o německý jazyk.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 10.06.2015 06:49



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka