Kraj chce pořádat Zimní olympiádu dětí a mládeže v roce 2025

Rada Plzeňského kraje vzala na vědomí závaznou přihlášku k pořadatelství Her XI. zimní olympiády dětí a mládeže v ČR 2025, odsouhlasila její podání a uložila členu rady pro oblast školství a sportu Vladimíru Krocovi její podepsání.

Cílená propagace v Plzni

Konečné rozhodnutí o pořadatelství her učiní Český olympijský výbor.

Zimní olympiáda dětí a mládeže (ODM) se koná pod patronací Českého olympijského výboru od roku 2003. Ucházet se o pořadatelství ODM pro rok 2025 rozhodla rada kraje již v únoru tohoto roku. „Předpokládáme, že hry proběhnou v našem kraji v termínu od 26. do 31. ledna  2025 a jejich hlavním centrem by byla atraktivní lyžařská centra v našem kraji  - Železná Ruda společně se Špičákem, kde by se konaly všechny lyžařské disciplíny,“ říká radní pro školství a sport Vladimír Kroc. Konkrétně alpské lyžování, skikros a snowboarding by měly proběhnout v areálu Ski & bike Špičák. Běžecké lyžování a lyžařský orientační běh by proběhly v běžkařském lyžařském areálu Belvedér v Železné Rudě a biatlonisté by své závody odběhli v areálu Hohenzollern Skistadion v Bavorské Rudě. „Dalšími olympijskými městy se stanou Domažlice, Klatovy a Sušice. Na zimních stadionech v Domažlicích a Klatovech by proběhl turnaj v ledním hokeji a v Sušici by se konala soutěž v krasobruslení,” přiblížil průběh jednotlivých soutěží a míst jejich konání radní V. Kroc. Doplnil, že by se v Sušici konal i turnaj v šachu jako doprovodná soutěž olympiády.

Se starosty olympijských měst a provozovatelem areálu Ski & bike Špičák již proběhlo setkání, na němž všichni vyjádřili zájem o pořadatelství Her XI. zimní olympiády dětí a mládeže ČR 2025.

„Celkové finanční náklady na pořádání her jsou odhadovány na 36 milionů korun a budou nárokovány v rozpočtu kraje v průběhu následujících tří let - let 2023, 2024 a 2025,” uzavřel radní Vladimír Kroc. Část nákladů v konečném vyúčtování uhradí dotace z NSA (6 mil. Kč), Českého olympijského výboru (2 mil. Kč)  a zbylých 24 mil. Kč půjde za Plzeňským krajem.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka