Kraj opět podpoří malé venkovské prodejny

Plzeňský kraj bude čerpat dotaci z „Programu podpory malých prodejen na venkově „OBCHŮDEK 2021+“ – národním dotačním programu Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) ČR“.

Cílená propagace v Plzni

Rada schválila žádost kraje o dotaci z tohoto programu ve výši 3 mil. Kč. Cílem programu MPO je finanční podpora krajům ČR, kterou následně kraj poskytne vybraným maloobchodním prodejnám, provozovatelům těchto prodejen tedy podnikatelům v obcích, na jejichž území se nachází jedna maloobchodní prodejna. Jedná se o program, jehož cílem je udržení provozu maloobchodu v obcích do 1 000 obyvatel (nebo v obcích do 3 000 obyvatel, jejichž místní části mají méně než 1 000 obyvatel). Dotace je konkrétně určena na snížení provozních výdajů maloobchodních prodejen.

Kraj může z programu získat maximální dotaci 3 mil. Kč. Ta bude kraji poskytnuta až ex-post na základě souhrnného přehledu vyplacených finančních podpor v rámci tohoto krajského dotačního titulu. Z tohoto důvodu je nutné, aby Plzeňský kraj ve svém rozpočtu počítal s předfinancováním programu do výše 3 mil. Kč.

Plzeňský kraj již od roku 2018 vyhlašuje vlastní dotační titul na podporu venkovských prodejen. Ten  by měl alespoň částečně přispět obcím k udržení kamenného obchodu, případně k zachování služeb pojízdné prodejny. Pro starší občany je místní obchod často jedinou možností, kde si nakoupit alespoň základní potraviny. Navíc plní i funkci sociální - jde také o místo, kde se starší občané setkávají. Tento dotační titul vyhlásil Plzeňský kraj poprvé v roce 2018 (žádost o dotaci podalo 33 obcí a bylo rozděleno přibližně 1,3 mil. Kč). V roce 2019 bylo podpořeno 61 prodejen částkou 2,005 mil. Kč, v roce 2020 kraj přispěl částkou 2,670 mil. Kč na podporu 79 prodejen.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka