Krajina očima Zdeňka Rumlera: pastelový pohled na svět v plzeňské radnici

Plzeňská radnice představuje výstavu s názvem „Krajina očima Zdeňka Rumlera“, věnovanou významnému plzeňskému umělci druhé poloviny 20. století. Návštěvníci si mohou prohlédnout jeho krajinomalby inspirované Plzeňskem, Paříží či Dubrovníkem. Výstava potrvá do konce února.

Jarní servisní akce AUTO CB

Plzeňská radnice otevřela dveře pro veřejnost do světa Zdeňka Rumlera, jednoho z nejvýznamnějších plzeňských umělců druhé poloviny 20. století. Výstava s názvem „Krajina očima Zdeňka Rumlera“ přináší návštěvníkům jedinečnou možnost nahlédnout do stále aktuálního dědictví tohoto výtvarníka, který navždy zanechal svou stopu v českém umění.

Zdeněk Rumler, který se narodil v Praze, vždy považoval Plzeň za své domovské město. Jako mladý umělec byl ovlivněn zejména díly Josefa Hodka a Aloise Moravce, poté se inspiroval díly výtvarných pedagogů Františka Pořického a Jana Weniga. Rumlerovy krajiny inspirované Plzeňskem, Blovickem, Pošumavím, ale i zahraničím jsou ukázkou jeho lásy ke krajině a přírodě, která se stala stěžejním prvkem jeho tvorby.

Přestože byl známý zejména jako mistr pastelu, Zdeněk Rumler se během své kariéry věnoval také kresbě, olejomalbě a grafice. Jeho díla ukazují neuvěřitelnou schopnost zachytit jedinečnou atmosféru každodenních krajin, stejně tak i těch vzdálených míst, která navštívil.

Výstava v plzeňské radnici nabízí také možnost obdivovat veduty slavných měst, jako jsou Paříž, Benátky či Dubrovník. Tato díla svědčí o Rumlerově vřelém vztahu k historii, architektuře a estetice těchto míst, která tak výrazně formovala jeho umění.

Zdeněk Rumler byl také aktivně angažován v kulturním životě svého rodného města. Mezi lety 1972 a 1996 působil jako předseda plzeňské pobočky Klubu přátel výtvarného umění a byl členem plzeňské Unie výtvarných umělců (UVU). Po roce 1989 se věnoval překladům z němčiny a organizaci zahraničních výstav.

Ačkoliv Zdeněk Rumler zemřel v roce 2012, jeho odkaz v českém výtvarném umění zůstává stále živý. Jeho díla jsou součástí soukromých sbírek ve Francii, Německu, Rakousku, Japonsku a USA. Výstava „Krajina očima Zdeňka Rumlera“ v prvním patře plzeňské radnice tak představuje skvělou příležitost pro veřejnost, aby si připomněla jeho jedinečný talent a nezapomenutelné dílo.

Nezmeškejte tuto pozoruhodnou výstavu, která potrvá až do konce února, a přijďte si užít Rumlerovy jedinečné pohledy na krajinu. Ve světle jeho odkazu přinášíme také povídání o životě a díle tohoto znamenitého výtvarníka a jeho vlivu na české výtvarné umění, které nebude jen milovníky umění, ale i ty, kterých umění dotýká a oslovuje, tvoří příběh na pokračování.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 27.01.2024 14:21



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka