Které stavební materiály patří k nejoblíbenějším?

Když stavíte nový dům, upravujete nebo rekonstruujete stávající starší domek, potřebujete stavební materiál. Nejžádanějším jsou OSB desky, které je možné použít v interiéru i exteriéru. Mají rozsáhlé použití, a to díky vlastnostem, kterými disponují. K čemu všemu vám dobře poslouží?

Cílená propagace v Plzni

Co je to OSB deska

Ve stavebninách se OSB desky ani neohřejí a jdou hned na odbyt. Zájem je o ně velký. Zkratka OSB vychází z anglického sousloví oriented strand board, což lze přeložit jako orientovaná třísková deska. Vyrábí se z dřevních štěpků nebo hoblin lisováním ve třech až čtyřech vrstvách. Pojivem může být například polyuretan. Desky mohou mít broušený i nebroušený povrch. Do hrany lze vyfrézovat drážku pro lepší napojení při pokládce obkladů. Výhodou je voděodolnost, takže OSB deska dobře poslouží i na obklady stěn, stavbu domů či terárií pro chovatele plazů.

Jaké jsou vlastnosti OSB desek

Díky orientaci třísek se dosahuje vyšší tuhosti a pevnosti v hlavním směru desek. Ty pak disponují vysokou tvarovou stabilitou, jsou ohebné, velmi pevné. Lze je snadno fixovat pomocí klasických spojovacích prostředků. Stavaře pochopitelně zaujme i jejich nízká pořizovací cena a výhodné tepelně-izolační vlastnosti. Protože se na ně využívá dřevní hmota, můžeme o OSB deskách hovořit jako o ekologickém materiálu.

Na co je dobrá překližka

Na výrobu překližky se používají loupané nebo krájené dýhy, a to ve třech a více vrstvách. Jednotlivé dýhy jsou na sebe lepeny křížem. Někdy se pro zvětšení pevnosti vkládá do středu překližky kovová vložka. Překližky lze zpracovávat běžnými nástroji a stroji na masivní dřevo. Na rozdíl od něho má lepší rozměrovou a tvarovou stálost. Překližka se využívá při výrobě nábytku na velké rovné plochy – výplně, opláštění rámů, záda skříní, dna zásuvek.

Zdroj obrázku: Paul Maguire / Shutterstock.com

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka