Kvalita pohonných hmot se mírně zhoršila, ale v Plzeňském kraji je vše v pořádku

Česká obchodní inspekce při pravidelné kontrole jakosti pohonných hmot v měsíci březnu zaznamenala mírné zhoršení.

Cílená propagace v Plzni

Z celkového počtu 246 vzorků pohonných hmot nevyhovělo stanoveným jakostním požadavkům 5 odebraných a laboratorně kontrolovaných vzorků, což je o 2 nevyhovující vzorky více než v měsíci únoru. V rámci kontrol inspektoři vydali zákaz prodeje na 19 417 litrů automobilového benzínu a motorové nafty v celkové hodnotě téměř 590 tisíc korun. (ilustrační snímek)

Česká obchodní inspekce v měsíci březnu 2017 odebrala u čerpacích stanic v ČR 246 vzorků automobilových benzin, motorové nafty, LPG, CNG a Etanolu E85. Jakostním požadavkům nevyhovělo 5 odebraných vzorků, což představuje 2 % nevyhovujících vzorků.

Jakost pohonných hmot se sleduje formou odběrů vzorků a laboratorních rozborů. Kontrolováno bylo dodržování ustanovení § 3 odst. 1 zákona č. 311/2006 Sb.,o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot.

Automobilové benziny

Českou obchodní inspekcí bylo v tomto období odebráno a kontrolováno celkem 94 vzorků automobilových benzinů. Z tohoto počtu vzorků nesplnil 1 vzorek jakostní požadavky příslušné technické normy. Zbývající kontrolované a analyzované vzorky automobilových benzinů splnily jakostní parametry stanovené technickou normou ČSN EN 228(2013). 

Motorové nafty

Českou obchodní inspekcí bylo v březnu 2017 odebráno a kontrolováno celkem 123 vzorků motorové nafty. Z tohoto počtu odebraných vzorků nesplnily 4 vzorky jakostní požadavky příslušné technické normy. Kontrolované vzorky nevyhověly v jakostním parametru „Bod vzplanutí“. Naměřené hodnoty tohoto jakostního parametru byly ve dvou případech shodně 46,5°C, u zbývajících dvou vzorků 48,5°C a 51,0°C.

Biopaliva v pohonných hmotách

Ve sledovaném období byl ČOI kontrolován obsah methylesterů mastných kyselin u 123 vzorků motorové nafty. Obsah ethanolu v automobilových benzinech byl zkontrolován u 94 vzorků. Laboratorními rozbory nebylo zjištěno překročení přípustné horní hranice obsahu biosložek u odebraných vzorků sledovaných motorových paliv.

Na řadu přišly i zákazy prodeje

Česká obchodní inspekce v březnu 2017 uložila ve 4 případech zákazy prodeje pohonných hmot, které nesplňovaly požadavky na jakost a složení stanovené právním předpisy a českými technickými normami. Opatření se týkala 1711 litrů automobilového benzinu a 17 706 litrů motorové nafty.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka