Laboratorní zdroje, přehled základního rozdělení a rozdíly mezi jednotlivými typy

Laboratorní zdroje představují pro elektrotechniku velmi důležitá zařízení. Co je to laboratorní zdroj a proč by při jeho nákupu neměla stěžejní roli sehrávat především cena?

Cílená propagace v Plzni

Jaké je základní rozlišení napájecích zdrojů

Napájecí zdroje je možné rozdělit na stejnosměrné a střídavé. Tyto kategorie lze dále rozčlenit na jiné specifické podtypy, a to následovně:

Zdroje stejnosměrné

  • laboratorní regulovatelné
  • regulovatelné
  • pevné

Zdroje střídavé

  • laboratorní regulovatelné
  • stabilizované
  • pevné

Praktická využitelnost zdrojů

Využití zdrojů je značně rozmanité. Stabilizované regulovatelné zdroje jsou například primárně určeny pro nenáročné aplikace. Typickým uživatelem těchto zdrojů bývají amatérští elektrotechnici, radioamatéři, případně také studenti. Laboratorní regulovatelné zdroje se naproti tomu hodí i pro využití v náročných aplikacích.

Co je to laboratorní zdroj

Laboratorní zdroje prakticky můžeme definovat jako zdroje většinou stejnosměrného, v některých případech i střídavého elektrického napětí. Vstupní napětí čerpají z běžné sítě, tedy 230 V. Toto napětí dále transformují na požadovanou velikost a kvalitu. Proto je z konstrukčního hlediska především podstatné se zmínit o tom, že obsahují měnič.

Běžné je dělení na základní kategorie zdrojů spínaných a lineárních. Zásadní rozdíl tkví hlavně v tom, že lineární zdroj, pakliže má být adekvátně výkonný, potřebuje dostatečně velký transformátor. Nevýhoda, která z toho vyplývá, je celkem zřetelná: Lineární zdroje jsou oproti spínaným při stejném výkonu mnohem robustnější konstrukce.

Další podstatnou odlišností mezi těmito dvěma kategoriemi zdrojů je také to, že spínané zdroje při transformaci elektrických veličin vykazují vyšší účinnost. Z toho vyplývá, že mají nižší ztráty.

Stěžejní výstupní parametry

Těmi nejdůležitějšími parametry, jež techniky u zdrojů zajímají, jsou zejména výstupní zvlnění a odezva na změnu zátěže.Spolehněte se při pořizování nového zdroje na TME.Vybrat si vhodný zdroj mezi různými výroky nemusí být zcela snadné nejen pro širokou škálu dostupných typů, ale i vzhledem k velkému množství dodavatelů. Ne každý je přitom adekvátně spolehlivý. Velmi levné zdroje lze pořídit již okolo 1000 Kč. V mnoha případech však mají do adekvátní kvality daleko.

Dejte proto přednost prověřenému distributorovi, který dodává na trh pouze zboží požadované úrovně. Takovouto značnou je zcela bezesporu TME. Pro společnost Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o. je výběr vhodných dodavatelů určující. Společně s precizním zákaznickým servisem se tak TME snaží na trh dodávat zboží v té nejvyšší kvalitě a zároveň si uchovat dostatečně flexibilní orientaci na klienta.

Technologické inovace i aktivní přístup napomáhají celé značce dále růst. Původně šlo o malou rodinnou firmu, která začala fungovat před 30 lety v Polsku. Dnes je Transfer Multisort Elektronik Sp. z o.o. nadnárodní společností, které důvěřují zákazníci na celém světě.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka