Labuť se zlomenou nohou operoval veterinář

V pondělí 30. 9. 2019 v ranních hodinách paní venčící psa v lese u Nové Vsi plzeňským zvířecím záchranářům telefonicky nahlásila nález mladé labutě s poraněnou levou nohou.

Jarní servisní akce AUTO CB

Zvíře našla sedící v lese mezi stromy náhodou při venčení psa necelé 4 km od Borské přehrady a cca 100 m od menšího rybníka pod Novou Vsí. 

"Na místo okamžitě vyrazil kolega Václav Kural starší. Ten labuť v lese dohledal, odchytil a po telefonické domluvě a prvotním vyšetření převezl k nám do Záchranné stanice živočichů v Plzni," říká šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.

 Ze stanice pak labuť téhož dne putovala na veterinární kliniku Vedilab, kde byla noha zrentgenována a labuť vyšetřena veterinárními lékaři. "Jelikož zlomenina byla čerstvá a dle RTG snímku poměrně jednoduchá, dohodli jsme se MVDr. Petrem Böhmem, že se pokusí frakturu „sešroubovat“. Jelikož však na klinice je docela provoz a jediný volný termín byl až po zavírací době, dohodli jsme se, že operaci uděláme večer. Takže v momentě, kdy se za posledním zvířecím pacientem na klinice zavřely dveře a zatáhla se roleta u vchodu, pustil se MVDr. Böhm do operace labutě a dvě hodiny to trvalo, než jsme mohli všichni jít domů. V reálu to vypadalo tak, že krátce po 22:00 hodině jsem s odoperovanou labutí mířil do voliéry na stanici," líčí Makoň. Vy si na přiložených fotografiích můžete prohlédnout, jak celá akce v takovýchto případech probíhá.

Dnes je labuť stále ještě u nás a stanici ve voliéře pro vodní ptáky, ale hned třetí den po operaci začala nohu částečně používat a sem tam se o ni i opírat. "Zda však kosti srostou a jak dlouho se ještě u nás bude léčit, to dnes přesně nevíme. Ale co víme, je skutečnost, že labuť byla nalezena v lese mezi stromy se zlomenou nohou necelé 4 km od Borské přehrady, kde se v sobotu 28. 9. 2019  konaly lidmi tolik oblíbené Plzeňské ohýnky aneb Kouzla v oblacích," uzavírá Karel Makoň.

foto: desop plzeň 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka