Láska, peníze a dluhy: Pětina Čechů není schopna dětem odepřít potěšení i v případě finančních problémů

Rodičovská láska je jedním z nejsilnějších citů, kvůli kterému je člověk ochoten dostat se do finančních problémů.

Jarní servisní akce AUTO CB

Potvrzují to výsledky exkluzivního průzkumu agentury STEM/MARK, provedeného pro společnost KRUK Česká a Slovenská republika (KRUK). Podle nich je pětina Čechů ochotna splnit přání svých dětí, ačkoliv se zrovna nenachází v příliš dobré finanční situaci. Čtvrtina z nich se navíc ocitla i v dluhové situaci.

Až pětina Čechů (20 %) není schopná svým dětem odepřít nejrůznější potěšení, přestože nemá dostatek finančních prostředků. Vstřícnější jsou k přáním svých dětí spíše otcové, než matky - svým dětem splní přání v průměru každý čtvrtý muž (24 %), avšak pouze každá šestá žena (16 %). Investice do zboží, které dítě nezbytně nepotřebuje, mohou však snadno přerůst do problémů se zadlužením. Potvrzuje to fakt, že každý čtvrtý Čech, který má problém omezit výdaje na dětské nákupy, má již za sebou zkušenosti s dluhy.

Snaha dopřát svým dětem to nejlepší však dětstvím nekončí. Pokračuje také v dospělosti, kdy se rodiče snaží dětem zajistit spokojený život a finanční nezávislost. Děti se během svého osamostatňování snadno ocitnou ve finančních problémech a jsou to opět rodiče, kteří jsou připraveni jim pomoci. Toho si jsou jejich potomci vědomi a tři čtvrtiny z nich (77 %) by tak byli ochotni od rodičů finanční pomoc přijmout.

„Pomoc rodičů se nemusí týkat pouze jejich finančních úspor. Často se například stává, že si lidé berou půjčky pro své potomky na své jméno, případně je čerpají potomci na jméno rodičů, v některých případech dokonce bez vědomí rodičů. Potomci je následně mnohdy nejsou schopni splácet a přenesou toto finanční břemeno na své rodiče,“ uvádí Veronika Kuřinová ze společnosti KRUK.

Finanční problémy kvůli dětem

Příkladem může být příběh sedmdesátileté paní Evy, která přestože celý život poctivě pracovala a žila velmi skromně, má na sobě nyní několik půjček a ocitá se pravidelně na pokraji dluhové pasti. Do mezní finanční situace ji přivádí její bezmezná snaha pomáhat svým dvěma dětem.

„Před pěti lety se sešlo několik životních změn najednou. Odešla jsem do důchodu, tím se mi snížil měsíční příjem na 12 tisíc korun. Dcera mě požádala o pomoc, když se s manželem ocitli v dluzích. Přenechala jsem jim družstevní byt, kde jsem měsíčně platila 3 000 a odešla do nájemního, kde platím za bydlení 8 tisíc. Kdybych si nechodila přivydělávat na brigády, musela bych vyžít se 4 tisíci,“ vypočítává paní Eva.

Maximálně se snaží pomáhat také svému téměř padesátiletému synovi, který neúspěšně podniká. Nedostatek příjmu řeší syn nejrůznějšími půjčkami. Již několik let je v situaci, kdy mu kvůli jeho neschopnosti splácet a mnohačetným exekucím žádná instituce finance nepůjčí. Jestliže potřebuje uhradit náklady 



na energie, sociální a zdravotní pojištění pro zaměstnance nebo případné nákupy materiálu, obrací se s žádostí o pomoc na svou matku. Paní Eva vždy ochotně vyhoví, vezme si půjčky a pomáhá synovi pokrýt jeho náklady a dluhy.

„Pomoc synovi beru jako samozřejmost. Potřebuje-li peníze, udělám maximum pro to, abych mu je pomohla obstarat. Poslední zkušenost mi ale nabourala jistotu, že dělám dobře. Před dveřmi se objevila žena, zastupující nebankovní společnost, a chtěla po mně splátku půjčky, kterou jsem si nevzala. V ten moment mi došlo, že to zašlo až příliš daleko a syn si bere úvěry na moje jméno bez mého vědomí,“ říká paní Eva.

Většina lidí s finanční závislostí na rodičích nesouhlasí

Názory na finanční pomoc dětí ze strany rodičů jsou přitom rozporuplné. Převládají spíše negativní pocity –každý čtvrtý Čech se zlobí na potomky, kteří využívají pomoc rodičů, neboť by měli svým rodičům naopak pomáhat (27 %). U každého pátého člověka pak převládají rozpaky (20 %), resp. u každého desátého hanba (8 %). Naopak pro třetinu lidí je štěstí mít někoho, na koho je spolehnutí (30 %) a pro šestinu Čechů je to něco zcela normálního (16 %).


O společnosti KRUK  Společnost KRUK Česká a Slovenská republika s.r.o. (KRUK) je členem skupiny KRUK – mezinárodní společnosti, založené v roce 1998 a působící v České republice, Polsku, Rumunsku a na Slovensku. Společnost KRUK se zaměřuje na správu pohledávek finančních ústavů a korporátních zákazníků. Spravuje pohledávky bank, pojišťoven, telefonních operátorů i poskytovatelů energií a dalších služeb. Motto společnosti „Pomáháme splatit dluhy“ je výsledkem inovační politiky orientované na smírná řešení. Partnerský, osobní přístup k zadluženým osobám či firmám a pochopení jejich situace jsou hlavní přednosti, kterými se KRUK vyznačuje. Cílem tohoto přístupu je motivovat zadlužené osoby k zahájení jednání o splacení dluhů ve formě splátek, které si mohou dle své aktuální finanční situace dovolit. Více informací o společnosti KRUK je k dispozici na webu www.cz.kruk.eu.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 21.02.2015 04:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka