Léto nejsou jen prázdniny, ale i nedostatek krve v nemocnicích. Pomozte a darujte!

Prázdninové měsíce patří každoročně mezi období, kdy se transfúzní stanice v Plzni potýká s nedostatkem dárců a zároveň zvýšenou potřebou krve.

Cílená propagace v Plzni

Dobrovolní dárci krve jsou v Plzni vítáni

Doba dovolených je spojená s menším množstvím lidí, kteří přicházejí na transfuzní oddělení. Avšak ve stejné době bohužel narůstá počet úrazů a autonehod, které kladou zvýšené nároky na zásoby krve. Transfuzní stanice v Plzni proto prosí dobrovolníky, aby krev darovali.

Jak odběr krve probíhá

Při klasickém darování plné krve je odebráno 450 ml krve. Tato varianta je nejčastější. Někdy je ovšem možno odebrat z krve pouze jednotlivé složky pomocí separátoru. Odebírají se tak např. krevní destičky. Lze také samostatně darovat krevní plazmu, která následně slouží k výrobě řady léčivých přípravků.

Krev může darovat každý zdravý člověk

Dárcem krve se může stát každý zdravý dospělý do 65let, který váží alespoň 50 kilogramů a nepatří mezi osoby se zvýšeným rizikem infekčních chorob. Z hlediska bezpečnosti transfuzí je velmi podstatné, aby krev byla získávána právě od skutečných dárců, kteří nejsou motivováni finančním ziskem.

Nevíte, zda i vy můžete být dárcem?

Máte-li jakékoli nejasnosti, můžete zavolat přímo na transfuzní oddělení ve FN Plzeň na tel. 377 402 823 nebo 377 402 818. Další možností je využití mimořádné příležitosti on-line chatu s MUDr. Petrou Šlechtovou, primářkou TO. Otázky můžete pokládat zde, MUDr. Šlechtová na ně bude odpovídat v pondělí 10. července 2017 od 12 hod.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka