Letošním mistrem v čepování piva Gambrinus je Marie Černá, výčepní z Českých Budějovic

Absolutním vítězem v pivní soutěži Mistr výčepní 2015 pořádanou plzeňským pivovarem Gambrinus se stala Marie Černá z restaurace Modrý dveře.

Cílená propagace v Plzni

Finále v pivovaru Gambrinus se zúčastnilo 22 nejlepších výčepních z regionálních kol a celkem se do letošního ročníku zapojilo 200 účastníků napříč Českou republikou. Národní klání mezi hospodskými si klade za cíl především přispět k dobré pověsti českého piva a k dalšímu zvyšování prestiže řemesla českého výčepního. 

Kvalitní pivo dovezené z pivovaru je totiž první polovinou úspěchu na cestě ke spokojenému zákazníkovi.  Tou druhou je kvalitní péče o pivo, čepování a obsluha v hospodě. Právě soutěží Mistr výčepní přispívá Gambrinus ke zvyšování úrovně české pivní kultury. „Jsme rádi, že i letos byl zájem o účast v naší soutěži vysoký. Za poslední čtyři roky, co soutěž o nejlepšího výčepního pořádáme, už před porotou ukázalo své schopnosti přes tisíc výčepních a hospodských. O to víc tu ale platí rčení “Není důležité zvítězit, ale zúčastnit se“, protože hlavním přínosem soutěže je možnost se společně v řemesle výčepního zlepšovat,“ uvedl Pavel Zítek, sládek pivovaru Gambrinus. 

Výhra putuje do Českých Budějovic

V silné konkurenci, a letos poprvé v historii této soutěže, uspěla žena. Marie Černá je aktuálně výčepní v českobudějovické restauraci Modrý dveře. „Titulu Mistr výčepní 2015 si velmi vážím, uspět mezi ostatními finalisty i finalistkami nebylo vůbec jednoduché, zvlášť když jsme museli prokazovat jak praktické, tak teoretické znalosti o výrobě, kvalitě a historii českého piva. Vítězství je pro mě také velkou motivací. Věřím, že to ocení zejména na kvalitě načepovaného piva hosté, kteří se budou do hospody na dobré pivo rádi vracet,“ uvedla ke svému prvenství Marie Černá, která zvítězila, přestože za výčepem stojí teprve jeden rok. Vedle samotného titulu Mistra výčepního dostane vítězka od pivovaru Gambrinus možnost čepovat během vyhlášení ankety Fotbalista roku a také příslib dlouhodobé vzájemné spolupráce s pivovarem. Vítěz letošního klání v oboru výčepní se může také těšit na uspořádání oslavy, kterou mu pivovar Gambrinus zorganizuje.


Pořadí Jméno a příjmení Město Hostinec

1. Marie Černá České Budějovice Modrý dveře

2. Jan Dvořák Přelouč U Kynterů

3. Lukáš Vyskočil Česká Lípa Skleník


Dobré, správně vychlazené a hezky načepované pivo do čisté sklenice jednou z nejdůležitějších podmínek spokojenosti zákazníků a příjemného zážitku z návštěvy restaurace. „Péče o pivo a jeho

čepování je řemeslem, které se hospodští učí celý život. Zážitek z dobrého a krásně načepovaného piva je základem naši pivní kultury, je podstatou spokojenosti českých pivařů, kteří pivu skutečně rozumí, a úspěšného podnikání českých hospodských,“ doplnil sládek Pavel Zítek.


Jak správně a kvalitně načepovat pivo


* Základem jsou čisté trubky, seřízené a vyčištěné výčepní zařízení. 

* Dále nezapomeňte na to, že pivo se má správně čepovat do čisté sklenice, která patří k čepovanému pivu. 

* Měla by být vychlazená ideálně na teplotu čepovaného piva, tedy přibližně na 7°C, aby pivo neutrpělo tepelným šokem. 

* Měli bychom ji těsně před čepováním vypláchnout studenou pitnou vodou, aby byla krásně hladká a pivo po skle klouzalo a postupně vytvářelo hustou bílou pěnu, která kryje pivo před okolním vzduchem.

* Abyste vytvořili pořádnou čepici pěny, čepuje se najednou nebo maximálně nadvakrát. Nejdříve zhruba 1:1 pivo s pěnou, a když pěna trochu opadne, ponoříme ústí výčepního kohoutu až pod pěnu, rychle otevřeme kohout a pěnu pouze zdvihneme až k rysce na půllitru.


Nejčastější chyby při čepování


Ponechání zbytku vody ve sklenici: 

Voda je sice jednou hlavních surovin pro výrobu piva, ve sklenici po umytí by ale zbýt neměla.


Čepování z výšky:

Na první pohled to může vypadat atraktivně, chuti piva to ale nepomůže, ba naopak. Tímto způsobem pivo rozbíjíme, uvolňuje se příliš kysličníku uhličitého, který vytváří říz piva.


Odkapávání piva do sklenice po načepování:

Často objevující se chyba, po načepování má hotové pivo putovat hned na stůl, v žádném případě se nenechává stát pod výčepem tak, aby do něj odkapávaly další kapky piva.


Cvrnkání do bublin po načepování:

Do načepovaného piva se necvrnká, leda tak do kuliček. Taková společenská hra se ale většinou v hospodách a restauracích neprovozuje.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
27.03.2015 11:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka