Koronavirus ovlivnil v kraji i sběr baterií

Lidé v Plzeňském kraji předali v pololetí k recyklaci 28 589 kg baterií, o 44 % méně než v předchozím roce.

Cílená propagace v Plzni

V letošním prvním pololetí odevzdali lidé v Plzeňském kraji k recyklaci 28 589 kg použitých baterií. Podle aktuálních statistik neziskové společnosti ECOBAT, která v Česku zajišťuje zpětný odběr baterií, každý obyvatel kraje vytřídil v průměru 49 gramů baterií. V meziročním srovnání jde o 44% pokles. Výrazný propad je patrný téměř ve všech sběrných kanálech – sběr klesl ve firmách, ve městech a obcích a také ve školách. Jedinou výjimkou jsou obchody, kde se vybralo přibližně stejné množství jako loni.

„Na statistikách odevzdaných baterií je patrné, že i do třídění a recyklace se promítají koronavirová opatření. Logicky klesl sběr baterií ve školách, které byly od března uzavřené. Méně je také baterií z průmyslu, ale i z měst a obcí. Předpokládáme však, že v druhé polovině roku se situace zlepší. Věříme, že lidé na třídění nezanevřeli, jen baterie na sběrná místa odnesou později,“ říká Petr Kratochvíl, jednatel neziskové společnosti ECOBAT, která v České republice zajišťuje sběr a recyklaci baterií.

V celé České republice se v prvním pololetí podařilo vytřídit a k recyklaci předat 777,9 tun baterií. Ve srovnání se stejným obdobím minulého roku je to o 13 % méně. Jen 3 kraje zaznamenaly ve srovnání s předchozím rokem pozitivní výsledek.

Má to smysl, třiďte baterie!
Ze sta kilogramů baterií jsme dnes schopni získat již 65 kilogramů kovonosných surovin. Z tužkových baterií získáváme recyklací ocel, zinek, mangan, nikl a měď. Z dalších typů baterií pak také olovo, kadmium, kobalt a stříbro. Tyto suroviny pak využíváme k výrobě nových produktů využitelných například ve stavebnictví, dále při výrobě popelnic, okapů, ale třeba i kosmetiky, šperků nebo i hudebních nástrojů.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 27.09.2020 12:06



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka