Loosovy interiéry v nové sezóně lákají na prohlídky i další program

Plzeňské interiéry od světoznámého architekta Adolfa Loose lákají nejen k návštěvě pravidelných i příležitostných prohlídkových tras, ale také na kulturní program v podobě zajímavých přednášek.

Cílená propagace v Plzni

Třešničkou na dortu je Plzeňská muzejní noc, která návštěvníkům nabídne výjimečný audiovizuální zážitek.

V Plzni se dochoval unikátní soubor bytových realizací od světoznámého architekta Adolfa Loose, který představuje jeden z nejzajímavějších turistických cílů nejen pro milovníky architektury a designu. Návštěvníci se v tuto chvíli mohou vypravit na dva pravidelné prohlídkové okruhy, díky nimž navštíví byt Voglových, byt Krausových a Brummelův dům. „Od dubna se na tyto trasy mohou kromě pátku a soboty vydat i v neděli,“ uvedla Anna Gaierová, která má v příspěvkové organizaci Plzeň-TURISMUS projekt Adolf Loos Plzeň na starosti. „Vloni jsme nabídku rozšířili o příležitostnou prohlídkovou trasu po dosud nezrekonstruovaných interiérech, která zahrnuje byt rodiny Huga Semlera na Klatovské 19 a také apartmán Richarda Hirsche. Ten se nachází v novorenesančním domě Viléma a Marty Hirschových v Plachého 6 a širší veřejnosti se vloni otevřel poprvé. Termíny této trasy jsou už v tuto chvíli uvedeny na našem webu až do konce turistické sezóny,“ doplnila Gaierová. První termín je už tuto sobotu 7. dubna, přičemž prohlídky se konají zhruba jednou za měsíc.

Další možností, jak si užít výjimečnost Loosových plzeňských realizací a mít zase trochu jiný zážitek, jsou kulturní akce, které se v Loosových interiérech konají. Přednášková sezóna začíná ve čtvrtek 7. dubna povídáním plzeňského fotografa Petra Poláka, „dvorního fotografa“ Loosových plzeňských interiérů, který se specializuje na fotografování architektury a jeho snímky se objevují v prestižních architektonických magazínech a publikacích v Česku i zahraničí. Následovat bude přednáška Mileny Hasalové o módě a životním stylu, nazvané Evropa v módě – odívání starého kontinentu. Jarní přednáškový blok zakončí Karel Zoch, vedoucí Odboru památkové péče města Plzně, který pohovoří o Loosových principech navrhování a rozdílných přístupech restaurování jeho realizací. Další přednášky jsou naplánované na podzim.

Lákavá bude i Plzeňská muzejní noc, která i letos povede do jednoho z Loosových interiérů. Nevšední audiovizuální zážitek čeká návštěvníky bytu rodiny Huga Semlera. Speciální večerní komentované prohlídky umožní poznat unikátní architekturu v docela jiném světle. „Světelné efekty v režii ateliéru Multilab plzeňské Sutnarky citlivě vyzdvihnou jedinečné prvky interiéru a umocní jejich působivost, čímž zároveň vzdají hold Loosově výjimečné tvorbě. Adolf Loos při navrhování svých realizací rád pracoval se světlem. Jeho vhodná intenzita i odstín dokázaly v interiérech vykouzlit příjemnou atmosféru, použitá svítidla i jejich světelné efekty navíc tvořily originální designové prvky,“ prozradila Gaierová.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 06.04.2022 17:04



0 +
 
The Loop Jazz Club

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka