Město spustilo Plzeňské podnikatelské vouchery

Rozvoj podnikatelského prostředí a zvýšení konkurenceschopnosti firem, takový je cíl programu s názvem Plzeňské podnikatelské vouchery.

Cílená propagace v Plzni

Smyslem výzvy, která byla oficiálně vyhlášena 1. června, je propojit inovativní společnosti podnikající v Plzeňské aglomeraci s výzkumnými organizacemi tak, aby podnikatelé mohli využít služeb výzkumníků ke zvýšení svého inovačního potenciálu, tedy dostali se k takovým řešením, která přesahují jejich možnosti. Město program vypisuje skrze své Podnikatelské a inovační centrum BIC Plzeň již po šesté, letos na něj vyhradilo částku dva miliony korun. 

„Voucher si lze představit jako jednorázovou dotaci poskytnutou na nákup služeb, v našem případě směrem od podnikatele k výzkumné organizaci. Dosavadní výsledky potvrzují, že tyto jednorázové investice směrem do podnikatelského sektoru se jednoznačně vyplatí, díky novým řešením dokáží firmy inovovat, jsou konkurenceschopné, mohou vytvářet nová pracovní místa a samozřejmě také díky pokroku na poli vědy a výzkumu zvyšují prestiž města a kraje. Věřím, že i do letošní výzvy se přihlásí zajímavé podnikatelské subjekty,“ řekl radní města Plzně pro oblast Smart Cities a podporu podnikání Vlastimil Gola.

Požádat o dotaci mohou inovativní podniky působící v oblasti Plzeňské aglomerace – ta čítá přes stovku obcí na území Plzeňského kraje. Firmy přitom mohou získat nejrůznější služby. „Jde například o testování, rozbory, diagnostiku, analýzy, návrhy systémů, konstrukčních řešení, vývoj softwaru, nejrůznější návrhy optimalizace procesů a podobně. Malé a střední podniky mohou využít dotaci v maximální výši 75 % ze způsobilých výdajů, u velkých podniků je to 40 %. V obou případech platí, že výše poskytnuté podpory nesmí přesáhnout částku 150 tisíc korun,“ vysvětlila Martina Surynková, konzultantka BIC Plzeň.

Jednou ze společností, která úspěšně využila podnikatelské vouchery, je i TechConcept s. r. o. Prostředky poskytnuté formou voucheru firma využije na inovaci procesu návrhu parního síta, konkrétně zpřesnění metodiky stanovení tlakové ztráty. „Na tomto budeme spolupracovat s Katedrou energetických strojů a zařízení při Západočeské univerzitě, právě na výše uvedeném pracovišti budou v rámci voucheru hrazeny výpočty proudění, které zvýší přesnost stávající metodiky,“ uvedl za společnost Techconcept s. r. o. Jan Blažek.

Inovace se ale nemusí vztahovat pouze na techniku. Novinkou z oblasti designu se díky podnikatelským voucherům může pochlubit Nakladatelství Fraus s. r. o. „Podnikatelské vouchery jsme využili na rozvoj našich šablon pro interaktivní cvičení. Spolupracovali jsme na tomto projektu s Fakultou umění a designu Ladislava Sutnara, s nimiž jsme již z předešlé spolupráce měli pouze dobré zkušenosti. Tamní pracoviště nás svými podněty a nápady inspirovalo k vytvoření průvodce pro děti, který nám pomůže zatraktivnit stávající šablony, a především pomůže dětem lépe se ve cvičeních orientovat. Spolupráce proběhla se ZČU bez sebemenšího zádrhelu a se všemi formalitami projektu nám velice pomohlo Podnikatelské a inovační centrum. Děkujeme tak oběma subjektům a doufáme do budoucna v nějaký další podobný projekt, který nám pomůže svět vzdělávání posunout zase o krok vpřed,“ zhodnotil za Nakladatelství Fraus, s. r. o. Adam Jelínek.

Podle Martiny Surynkové už podnikatelské vouchery pomohly celé řadě firem, některé projekty přitom získaly velký ohlas i v zahraničí, takovým příkladem je výzkum společnosti XENO Cell Innovations s. r. o. „Pivní kvasinky mohou Plzeň proslavit hned dvakrát – světoznámým nápojem, ale také diagnostickou metodou, která usiluje o včasné odhalení nádorových buněk. Ta je totiž založena právě na využití geneticky modifikovaných pivních kvasinek, které jako miniaturní bioroboti dokážou detekovat nádorové buňky v krevních vzorcích.“

Podnikatelské a inovační centrum – BIC Plzeň podporuje zakládání a rozvoj inovačního podnikání v plzeňském regionu již od roku 1992. Bylo založeno městem Plzní, působí v rámci sítí pro podporu podnikání a inovací a spolupracuje s řadou dalších partnerů na regionální, národní i mezinárodní úrovni. Je zprostředkujícím subjektem programu Plzeňské podnikatelské vouchery, poskytuje informace k účasti v programu a bude administrovat příjem žádosti.

„Letošní výzvu město vyhlásilo k 1. červnu, samotný příjem žádostí se uskuteční v termínu od 1. září do 1. října, o úspěšnosti žadatelů by mělo být jasno do konce letošního roku,“ uzavřel radní Vlastimil Gola.

Více informací naleznou zájemci na webových stránkách www.bic.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka