Mezi následky pandemie patří na Plzeňsku i osiřelí zvířecí mazlíčci

V sobotu 23. 1. 2021 přebírali pracovníci plzeňské záchranné stanice živočichů od odchytové skupiny Městské policie Plzeň do dočasného chovu papouška kakadu.

Cílená propagace v Plzni

Na předávacím protokolu k papouškovi je uvedeno úmrtí majitele a asistence Policie ČR. Předávací protokol je od Městské policie Plzeň. O dalším osudu papouška, stejně jako dvou spolu s ním zajištěných čtyřnohých psích kamarádů odvezených do plzeňského psího útulku, rozhodne následně soud v dědickém řízení.

 "Děkujeme všem, co nám telefonují, píší a nabízejí papouškovi azyl, bohužel zvíře bylo zajištěno za poměrně komplikované situace a opatření, má poměrně vysokou hodnotu, stále někomu patří a navíc je u nás pouze v karanténě. Tím pádem zvíře není naše a my ho nemůžeme bez povolení příslušného úřadu svévolně nikomu svěřit či dokonce dát. Samozřejmě jsme ve spojení s vedoucí Odboru životního prostředí MMP Ing. Dagmar Svobodovou, která okamžitě začala jednat a podnikat kroky k tomu, aby se papoušek dostal co nejdříve do nového domova," říká šéf zvířecích záchranářů Karel Makoň.

Kakadu je v azylu ze změny prostředí značně nervózní, ale čile komunikuje, mluví a pravděpodobně napodobuje svého pána.  


Osm osmáků a rybičky

O tom, jak pandemie a protipandemická opatření v případě úmrtí blízké osoby ztěžují život nejen pozůstalým, ale třeba i osiřelým doma chovaným zvířatům, je i druhý případ.

Dne 26. 10. 2020 záchrannou stanici živočichů kontaktovala paní J. P. z Plzně, která žádala o mimořádný zásah a pomoc. Ne vlastním zaviněním či chybou se těžce nemocná žena, matka, ocitla v naprosto zoufalé situaci, kterou neměla šanci sama vyřešit.

"Neuběhlo ještě ani 24 hodin, co policie paní J. P. oznámila, že spolu se záchranáři našli jejího kovid pozitivního syna Jiřího mrtvého v koupelně jeho bytu v Plzni na Vinicích. Zoufalá matka, která je navíc sama v jedné z nejrizikovějších skupin, měla v rámci kovid opatření vstup do synova bytu zakázaný, a tak se o osm osmáků a dvoje akvarijní rybičky neměl kdo postarat. Okamžitě jsme začali případ řešit i přesto, že se pro nás jedná spíše o mimořádnou záležitost nad rámec námi poskytovaného servisu. Abychom vše zvládli i po právní stránce, požádal jsem o součinnost Městskou policii Plzeň a vyzvedl u paní J. P. náhradní klíče od bytu jejího syna.  Spolu s Radkem Zemanem (na fotografii) a za účasti strážníků městské policie jsme osm osmáků zajistili, rybičky nakrmili a vrátili klíče paní J. P.," líčí Karel Makoň.

Po uplynutí karanténní doby se osmáci nakonec dostali k osvojení chovatelům a zájemcům. "Děkuji všem, co nám při řešení tohoto v tuto dobu poměrně složitého případu pomáhali, našli způsob, jak osmáky z bytu dostat a následně je umístili do jiných rodin," podotýká zvířecí záchranář.
 

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka