Mezinárodní soutěž v neodkladné resuscitaci vyhráli Češi

Vítězem mezinárodní soutěže resuscitačních týmů, která probíhala jako součást sympozia Evropské resuscitační rady, se v sobotu 7.11.2015 v Praze stalo družstvo České republiky. Naši reprezentanti v odpoledním finále nejlépe zvládli společný soutěžní úkol, kterým byla resuscitace dítěte intoxikovaného neznámými léky.

Cílená propagace v Plzni

Tým České republiky zvítězil v mezinárodní soutěži resuscitačních týmů

Tým ČR soutěžil ve složení Jana Djakow  (dětské ARO nemocnice Hořovice) - vedoucí týmu, Marek Dvořák (ZZS KHK a UP FN Motol), Jana Kubalová (ZZS JMK), Tomáš Ježek (ZZS KHK) a Jiří Kodet (ZZS HMP). Kandidáti byli určeni formou výběrového řízení na základě odbornostních předpokladů, zadaných Českou resuscitační radou. V tomto ohledu je účast dvou zástupců královéhradecké záchranné služby skvělým dokladem kvality přednemocniční neodkladné péče v regionu.

Resuscitace

Pojem resuscitace můžeme vyjádřit českými výrazy oživování nebo kříšení. Cílem neodkladné resuscitace je obnovit základní životní funkce postižené osoby. Resuscitační úkony se provádí v rámci první pomoci osobě, která je v bezvědomí, nedýchá a má zastavenou srdeční činnost. Lidský život tak mohou při resuscitačních úkonech zachránit kyslíkové přístroje, resuscitační pomůcky, defibrilátory a další vybavení pro záchranáře jako jsou například resuscitační soupravy.

Cesta do finále nebyla snadná

Cesta do tříčlenného finále rozhodně nebyla snadná. V základním kole se spolu s našimi předvedlo dalších 11 týmů nejen z celé Evropy, ale i z exotičtějších destinací - například Egypta. Základní kolo prověřilo znalosti a souhru soutěžních družstev při simulovaných scénářích srdeční zástavy pacienta v různých situacích a z různých příčin.

Postupně své umění předvedli soutěžící z Kypru, Slovenska, Maďarska, Velké Británie, Egypta, Chorvatska, Finska, Slovinska, Portugalska, Dánska a Malty. Z těchto klání vzešli tři finalisté - Velká Brirtánie, Finsko a Česká republika.

Češi zvládli nejlépe finálovou péči o kriticky nemocné dítě

Zadání finálového scénáře vyžadovalo od všech týmů nejen zvládnutí vlastní péče o kriticky nemocné dítě, ale také například poskytnutí základní psychologické pomoci jeho babičce. Češi se s úkolem vypořádali nejlépe a po zásluze zvítězili. V soutěži European CPR competition tak navázali na vítězství v roce 2013 a na loňské druhé místo.

Mezinárodního sympozia Evropské resuscitační rady, jehož součástí byla soutěž resuscitačních týmů, se zúčastnily rekordní 3.000 odborníků nejen z Evropy, ale prakticky z celého světa. Hlavním bodem jednání bylo zavedení nových doporučených postupů pro resuscitaci a první pomoc, které budou platit v průběhu následujících pěti let.

ZDROJ: http://www.komorazachranaru.cz/

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář

Další články z rubriky

ARCHIV ZPRÁV
čt 26.11.2015 11:04




12 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka