Moderní látkové rolety udělají váš domov útulným

Interiér bytu hovoří o vkusu a preferencích členů domácnosti, to platí i pro problematiku uspořádání oken a jejich výzdobu. I v dřívějších dobách oknům v domácnostech dominovaly záclony jako dekorace oken, později si hospodyňky oblíbily žaluzie, nyní jsou nejoblíbenější látkové rolety.

Jarní servisní akce AUTO CB

Abyste správně vybrali rolety, musíte nejprve zvážit v jaké místnosti budou instalovány. Uvažujte, zda vám záleží na ozdobení interiéru nebo vytvoření vhodných podmínek pro spánek. Pokud mají rolety primárně doplňovat uspořádání místnosti, věnujte pozornost římským roletám a látkám se zajímavými vzory a ve správných barvách. Pokud chcete pohodlný spánek, přemýšlejte o silnějších a tmavších tkaninách.

Látkové rolety a jejich výhody

Fenomén látkových rolet je dán jejich jednoduchostí a funkčností. Látkové rolety vytvořené na míru, se zcela přizpůsobí vašemu oknu. Díky snadnému čištění jsou takové žaluzie dobrým řešením pro alergiky. Chrání se před sluncem dobře, v létě se nezahřívají, což oceníte v horkých dnech. Vybrat si můžete také modely, které se instalují na okno bez vrtání.

Typy látkových rolet

Klasické rolety visící volně

Tento typ rolet je poměrně levné a neinvazivní řešení. Celá látka zůstává na roli, která je namontována ve výklenku okna nebo nad oknem. Namontovaná roleta volně visí, takže v případě větru se rolety mohou pohybovat.

Klasické rolety kazetové

Klasické rolety kazetové jsou namontovány na vodicích lištách, po instalaci zcela přilnou k oknu, což usnadňuje jejich otevírání při spouštění rolety. Jsou vybaveny samosvorným mechanismem, který je užitečný pro těžké nebo zavěšené rolety. Lze je namontovat na zeď, strop i na okenní rámy (v tomto případě však musíte koupit speciální držáky). V dolní části jsou zakončeny dřevěným pruhem. Upevnění je velmi snadné.

Římské rolety

Vyznačují se estetikou a vzhledem. Římská roleta se nemotá do role, ale při tahání provázku se vlní. Prostřednictvím příčně namontovaných kabelů je roleta rovnoměrně rozložena. Římské rolety plně nahradí záclony v jakékoliv místnosti. Jsou oblíbené pro svůj vzhled. Lze je namontovat na zeď nebo strop, na okenní rám nebo přímo na záclonovou tyč. Často jsou vyrobeny z jasných, průsvitných látek, které propouštějí hodně světla - pak fungují jako moderní opona. Z těchto důvodů jsou zvláště vhodné do obývacího pokoje nebo kuchyně. Pokud však chcete místnost řádně zatemnit, vyberte tmavou hustou látku z bavlny nebo speciální látku. Tuto římskou roletu pak pověste v ložnici.

Rolety den a noc

Jsou velmi oblíbené. Střídavé proužky materiálu jsou odděleny prostorem, kterým světlo proniká. Během posouvání se tyto pásy překrývají, takže můžete volně upravovat úroveň tmy v místnosti.

Stupeň zatemnění rolet závisí na barvě a typu tkaniny (rozlišujeme mezi zatemňovacími, průhlednými a celodenními tkaninami). Pokud chcete dát žaluzie do ložnice, dávejte pozor na tmavé barvy a zatemnění místnosti. Světlé barvy propouštějí o 30% více světla než tmavé. V létě tento materiál dodá místnosti příjemný chlad a v neděli ráno vám umožní odpočívat déle v posteli.

Jak o rolety pečovat?

Po demontáži a deaktivaci šněrování vyperte ozdobné a volánkové římské rolety v pračce pomocí programu jemných tkanin. Rolety jsou obvykle vyrobeny z materiálů potažených speciální povrchovou úpravou, která je chrání před absorbováním nečistot. Proto je stačí pouze otřít vlhkým hadříkem.

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
03.04.2020 11:09



0 +
 
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka