Muzea a expozice na Den krajů navštívily čtyři tisíce lidí, Třináctka zve nově na Zmizelou Plzeň

Nulové nebo symbolické vstupné přivedlo 28. října 2016 na památky Plzeňského kraje téměř čtyři tisíce návštěvníků. Plzeňský kraj se stejně jako v minulých letech připojil k akci Den krajů a otevřel veřejnosti expozice, aktuální výstavy krajských muzeí a galerií.

Cílená propagace v Plzni

„Nabídka byla skutečně bohatá a určená různým typům návštěvníků. Rodiny s dětmi tak navštívily výstavu plyšových medvědů a medvídků v Muzeu Šumavy v Sušici nebo oblíbené Muzeum loutek v Plzni. Zde si mohli všichni zahrát hru Vladimíra Sosny ´O laskavém andělovi´ a pomoci andělovi na dvorku dostat se zpět na oblaka,“ popisuje výstavy určené dětem Alena Svobodová, vedoucí odboru kultury, památkové péče a cestovního ruchu krajského úřadu.

Milovníci přírody zhlédli v tachovském muzeu výstavu fotografií všech ptačích druhů, hnízdících na Tachovsku a v rokycanském Muzeu Dr. Bohuslava Horáka výstavu fotografií hub známého mykologa Oldřicha Jindřicha z Oseka u Hořovic.

Pro zájemce o nejstarší historii byla k dispozici výstava „Archeologie třicetileté války v západních Čechách“ v Národopisném muzeu Plzeňska nebo výstava „Keltové v západních Čechách“ v blovickém muzeu. Klatovské muzeum nabídlo malou výstavu k 100. výročí úmrtí Františka Josefa I. a Muzeum Dr. Šimona Adlera připomnělo události spojené s Mnichovskou zradou v roce 1938. Nebylo zapomenuto ani na milovníky současného umění, kterým několik výstav nabídla Galerie Klatovy/Klenová nebo Muzeum církevního umění plzeňské diecéze.

Nabídka byla skutečně rozsáhlá a některé z výstav je možné stále ještě zhlédnout. Na výstavu, která je ovšem otevřena veřejnosti zcela nově, zve do výstavní síně „13“ Západočeské galerie v Plzni. „Od čtvrtého listopadu je otevřena výstava s názvem Zmizelá Plzeň, kde se na historických obrazech, fotografiích, modelech a řadě dokumentů připomínají návštěvníkům stavby i celé části města, které zanikly nebo se změnily,“ říká mluvčí galerie Eva Reitspiesová a dodává: „Ze sbírek Západočeského muzea je vystaven mj. unikátní střelecký terč s pohledem na Plzeň, z fondů Archivu města Plzně řada vedut. Ze sbírek Západočeské galerie byly vybrány obrazy zobrazující zaniklá plzeňská zákoutí, jejichž autory jsou například Augustin Němejc, Jan Konůpek, Karel Votlučka, Václav Jansa a další. Představeno je také několik stavebních a urbanistických plánů, např. projekt sirkárny v dnešní Sirkové ulici. Součástí expozice jsou také dva architektonické modely – historický (1913) zachycující původní podobu Riegrovy ulice a současný zachycující rekonstrukci zahradního altánu purkmistra Martina Kopeckého“.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka