Na jaká auta lze namontovat tažné zařízení?

Koule na autě je věc, která je velmi užitečná, současně na ní ale také dost často řidiči při nákupu nového vozu přehlížená.

Cílená propagace v Plzni

Řada lidí si kupuje nové auto bez tažného zařízení, jak se „koule“ označuje odborně, a stejně tak neřeší, zda a jak jej lze následně na vozidlo doplnit. Až postupem času potom přicházejí na to, že by tažné zařízení vlastně potřebovali. Když se pak posléze snaží svoji chybu napravit a tažné zařízení na auto přidat dodatečně, zjišťují, že to ve skutečnosti nemusí být vůbec jednoduché. Jak je to tedy s tažnými zařízeními pro osobní auta?

Kdy lze tažné zařízení namontovat na auto?

To, zda je možné táhnout za autem přívěsné zařízení, závisí na jedné jediné věci. Tou je zápis ve velkém technickém průkazu. V něm je vždy uvedena maximální hmotnost přípojného vozidla. Pokud jste se o nic takového zatím nezajímali, raději se do technického průkazu podívejte, není totiž vyloučeno, že v příslušné kolonce najdete čistou a ničím nezkaženou nulu. V takovém případě máte smůlu a přípojné vozidlo za své auto nepřipojíte.

Číslo ve velkém technickém průkazu není samozřejmě náhodné. Konkrétní model musí projít zkouškou EU 1230/2012. Ta spočívá v prokázání schopnosti opakovaných rozjezdů v přesně definovaném stoupání. Stejně tak musí automobilka připravit kotevní body, elektrické rozvody apod.

Není ale výjimkou, že pro automobilky je naplnění všech podmínek problematické, anebo nevýhodné. Aby automobil prošel testy, může být nutné změnit motorizaci, což může mít za následek zvýšení emisí. I proto se občas automobilka rozhodne montáž tažného zařízení vůbec neumožnit. A pokud si to časem rozmyslí, může se klidně stát, že dvě naprosto stejná vozidla budou mít v kolonce maximální hmotnost přípojného vozidla jiná čísla. Týká se to řady značek, Škodu nevyjímaje. Jinými slovy, velký technický průkaz je tím hlavním dokumentem, do kterého se musíte podívat.

Jak to vypadá v praxi?

Ve skutečnosti to může vypadat i tak, že automobilka dodává na trh vůz s originálním tažným zařízením či přípravou na montáž (samozřejmě za příslušný příplatek k základní ceně), stejně tak ale bude prodávat auto, které nemá ani jedno a vzhledem k záznamu v technickém průkazu za něj nikdy nic nepřipojíte. Při koupi vozu, ať již nového či ojetého, se proto vždy zajímejte o to, zda za něj může být připojeno tažné zařízení. Nejde jen o to, že jej můžete využívat a tím značně rozšířit možnosti vašeho auta, ale také o to, že při následném prodeji bude hodnotnější. 

V případě, že na vaše auto tažné zařízení namontovat lze, preferujte při jeho pořízení profesionální prodejce, doporučit lze např. Rameder. Nezapomínejte také na to, že dodatečnou montáž tažného zařízení mohou provádět pouze k tomu určená pracoviště, jejichž potvrzení je nezbytné k tomu, aby mohlo být tažné zařízení zapsáno do technického průkazu. Jejich seznam lze nalézt na stránkách Ministerstva dopravy.

Zdroj obrázku: Daris Photo / Shutterstock.com

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka