Na jezírku ve Škodalandu pracuje speciální technika

Návštěvníci multifunkčního areálu Škodaland v Českém údolí si jistě všimli čilého ruchu kolem koupacího jezírka.

Jarní servisní akce AUTO CB

To prochází komplexní přípravou na letní sezónu. Na základě zkušeností z předchozích let, kdy docházelo přes veškeré úsilí k přechodnému zhoršení kvality vody v jezírku, jsou po konzultaci s odborníky realizována opatření, která by měla kvalitu vody dlouhodobě zlepšit. Dalším cílem je také minimalizace rizika nutnosti úplného uzavření koupacího jezírka z důvodu zdravotní závadnosti vody v něm.

 „Otázka odtěžení štěrku, tzv. kačírku, ze dna jezírka byla poměrně komplikovaná, protože jeho ruční odstranění by bylo finančně velmi nákladné. Jedna z oslovených firem nám po prověření nabídla speciální technologii odsávání, která je velmi efektivní a zároveň minimalizuje riziko poškození folie na dně jezírka. Díky tomu se nám také podařilo dosáhnout ceny o téměř dvě třetiny nižší, než v případě ruční práce.“, informuje Petr Baloun, I. místostarosta plzeňského centrálního obvodu.

Momentálně je jezírko vypuštěné a na jeho dně pracuje technika vysávající vrstvu „kačírku“, ve kterém se nacházela velká vrstva nečistot, které zhoršovaly kvalitu vody. Vzhledem k výšce vrstvy nebylo ani technicky možné z kačírku tyto nečistoty odstranit. A právě z tohoto důvodu se „kačírek“ na dno už nevrátí. Po důkladném vyčištění bude jezírko znovu napuštěno čistou vodou, aby jezírko bylo řádně připraveno v horkých letních dnech pro návštěvníky, kteří jistě ocení snahu obvodu o vylepšení situace kolem něj.

„Musím říci, že možnosti dovezené technologie mne velmi překvapily. V rozhovoru se zástupcem firmy jsem se například dozvěděl, že vozidlo umí vysát i těžké a velké předměty jako je například dlažební kostka. Také je možné obrátit režim vysávání na foukání, a to až do výše několika metrů. Po odtěžení „kačírku“ nás ještě čeká úprava plážového vstupu do jezírka a kanálů, kterými odtéká voda z jezírka do filtrace“ doplňuje Petr Baloun.

Jak jsme již dříve informovali, v rámci přípravy jezírka byla také kompletně vyčištěna, opravena a doplněna technologie filtrace a úpravy vody. V této souvislosti je třeba podotknout, že jezírko slouží návštěvníkům Škodalandu již 10 let a bude za nedlouho před koncem své plánované životnosti. Je tedy téměř jisté, že v nejbližších letech bude muset projít minimálně filtrační technologie celkovou rekonstrukcí a posílením i s ohledem na měnící se klimatické podmínky.

„Věřím, že všechny investice, které nyní do areálu Škodaland putují, ať se již jedná o úpravy jezírka, nové herní prvky či nový písek na beachvolejbalovém hřišti tento areál občanům ještě více zatraktivní.“, dodává starosta David Procházka.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka