Na zachování vesnických prodejen dá kraj tři miliony

Dotační titul ve výši ve výši 3 mil. Kč vyhlašuje Plzeňský kraj už počtvrté. Měl by alespoň částečně přispět malým obcím k udržení kamenného obchodu, případně zachovat či obnovit služby pojízdné prodejny.

Jarní servisní akce AUTO CB

Je určen výhradně obcím na částečné krytí neinvestičních nákladů na provoz prodejny, a to bez ohledu na vlastníka budovy a provozovatele prodejny.

O dotaci může požádat obec do 500 obyvatel, případně do 1000 obyvatel, pokud žádá o dotaci pro prodejnu, která se nachází v její části obce do 250 obyvatel. Uznatelnými náklady jsou náklady na energie (pokud je vlastníkem budovy obec), mzdové náklady prodavačky (pokud prodejnu provozuje obec), případně na příspěvek provozovateli prodejny (pokud prodejnu obec neprovozuje). Obec může požádat o dotaci na kamennou prodejnu až ve 3 svých částech obce. Výše dotace je 100 tisíc korun, pokud prodejnu provozuje obec, 50 tisíc korun, pokud obec hradí náklady na energie, v ostatních případech (příspěvek provozovateli prodejny) je to max. 30 tisíc korun. Obec může požádat o dotaci i na provoz pojízdné prodejny, zde je max. výše dotace 15 tisíc korun. Celkem budou rozděleny 3 miliony korun.

Tento dotační titul vyhlásil Plzeňský kraj poprvé v roce 2018 (žádost o dotaci podalo 33 obcí, bylo rozděleno přibližně 1,3 mil. Kč). V roce 2019 byl okruh obcí, které mohou požádat o dotaci, rozšířen a bylo podpořeno 61 prodejen celkovou částkou 2,005 mil. Kč. V loňském roce mohlo o dotaci opět požádat více obcí - bylo podpořeno 72 kamenných prodejen a 5 pojízdných prodejen celkovou částkou 2,613 mil. Kč, dvě obce od čerpání dotace odstoupily. Ve většině případů byla dotace určena na příspěvek provozovateli prodejny. – tento odstavec je pro doplnění pro novináře, titul je obvykle zajímá.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka