Nadační fond Muži proti rakovině přispěl FN Plzeň na speciální technologii

Urologická klinika FN Plzeň v současnosti vyšetřuje muže pomocí speciální techniky.

Cílená propagace v Plzni

Nadační fond Muži proti rakovině  financoval nákup speciálního softwaru pro transrektální fúzní biopsii, jedná se o upgrade stávajícího systému. Ředitel fakultní nemocnice MUDr. Václav Šimánek, Ph.D. vysvětluje: „Před 3 lety jsme zakoupili speciální přístroj se systémem BiopSee2.  Pacientovi je nejdříve provedena magnetická rezonance  prostaty, při které radiolog  na jednotlivých snímcích označí ložiska podezřelá z nádoru. Tyto snímky se nahrají  do ultrazvukového přístroje a vyšetřující  urolog vidí označená ložiska na aktuálním zobrazení v ultrazvuku. Jedná se o spojení obrazů sonografického vyšetření a magnetické rezonance a při prováděné  biopsii prostaty lékař odebírá vzorky tkáně cíleně  z podezřelých ložisek.“

Vedoucí lékař Urologické kliniky MUDr. Dušan Mrkos doplňuje: „Na urologické klinice  využíváme poslední 3 roky přístroj na provádění  cílené fúzní biopsie z podezřelého ložiska prostaty s vynikajícími výsledky. Protože i v medicíně jdou nové technologie kupředu mílovými kroky, byl v letošním roce díky příspěvku Nadačního fondu  Muži proti rakovině dokoupen ke stávajícímu přístroji nový software, který umožní mnohem lépe provedení vlastní biopsie s lepšími výsledky a menším zatížením pacienta.“ Přístroj využívá detailní informace z předchozího vyšetření magnetickou rezonancí, pomocí čehož je možné si vytvořit 3D model prostaty s označením podezřelého místa v prostatě. Díky tomu pak cílená biopsie z tohoto místa umožní přesnější odběr histologie biopsií, aniž by byla prováděna  biopsie jako v minulosti „naslepo“ s velkým počtem vzorků.

„V dnešní době je ve Fakultní nemocnici v Plzni pacientům nabízen promyšlený a mnohem přesnější způsob vyšetřování s podezřením na možnou rakovinu prostaty. Po detailním rozboru krve na PSA  následuje u nás doplnění magnetické rezonance prostaty. Pokud výsledek detailního laboratorního rozboru krve na PSA a výsledek z magnetické rezonance potvrzuje opět vysoké riziko přítomnosti rakoviny prostaty, následuje až poté biopsie z prostaty a díky novým možnostem provádíme cílenou softwarovou fúzní biopsii,“ dodává vedoucí lékař Dušan Mrkos.

Díky možnosti provádět cílené fúzní biopsie mohlo být takto vyšetřeno  za rok 2019 téměř 350 pacientů, u nichž byl v polovině případů diagnostikován nádor prostaty. Další možnost léčby tohoto častého zhoubného onemocnění u mužů pak následovala v režii lékařů urologické kliniky mnohem dříve a lépe, než v dřívějších dobách.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
ne 15.12.2019 10:40



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka