Nemocnice nově nabízí vyšetření protilátek proti nemoci covid. Pomohou načasovat i očkování

Z důvodu častých dotazů a zájmu veřejnosti začíná také Rokycanská nemocnice nabízet vyšetření množství protilátek proti onemocnění covid-19. Vyšetřená osoba zjistí testem IgG, jestli má v těle protilátky proti opětovné nákaze, případně kolik, a zda má tedy vytvořenou proti viru SARSCov2 imunitu. Výsledek testu může napovědět, zda a kdy se nechat očkovat. Vyšetřená osoba dostane k výsledkům i odborný komentář.

Jarní servisní akce AUTO CB

„Hladina protilátek IgG ukazuje na schopnost organismu bránit se proti opětovné infekci. Podle dvou nezávislých studií prováděných na Islandu a ve Spojených státech amerických nebyla u osob s dostatečným množstvím protilátek IgG zaznamenána na Islandu reinfekce v průběhu tří měsíců respektive v USA v průběhu šesti měsíců od první nákazy," popisuje vedoucí klinických laboratoří Rokycanské nemocnice Miluše Černá s tím, že protilátky třídy IgG se v těle objevují při odeznívání nákazy. Vhodná doba pro zjištění jejich množství je po 30. dni od skončení karantény, popřípadě později.. 

"V posledních dnech se nás na vyšetření protilátek ptá stále více lidí. Někteří chtějí mít jistotu, zda někdy v minulosti náhodou neprodělali infekci s bezpříznakovým průběhem. Část lidí ale chce znát hladinu protilátek i proto, aby zvážili, zda a kdy se očkovat. Pokud totiž mají protilátek dost, je možné očkování odložit," říká ředitel Rokycanské nemocnice Jaroslav Šíma.

Test se provádí odběrem malého množství žilní krve. Výsledek s komentářem dostane pacient buď ještě týž den, nebo do 24 hodin a to osobně v nemocnici nebo v případě vyžádání a svolení se zasláním i mailem.

K vyšetření není třeba se předem objednávat. Provádí se každý pracovní den v odběrové místnosti nemocnice od 6 do 10 hodin. Samotný odběr trvá pár minut. Testy bohužel nehradí systém zdravotního pojištění. Vyšetření proto stojí 500 korun. Částku je třeba uhradit před úkonem v pokladně nemocnice.

Z nemocnic Plzeňského kraje provádí testy také Stodská a Domažlická  nemocnice. Domažlické včetně doplňkového zjištění protilátek třídy IgM.

Vyšetření Rokycanská nemocnice

Vyšetření Domažlická nemocnice

Vyšetření Stodská nemocnice

zdroj: tisková zpráva, Nemocnice Plzeňského kraje

Poznámka redakce: pokud vás baví sport, zdravý životní styl a hledáte další zajímavé články o zdraví, doporučujeme vám navštívit online magazín www.zdravetrendy.cz.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 13.04.2021 11:37




0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka