#NEZAPOMEŇME! Akce ke 30. výročí roku 1989 v kraji začínají

Na státní svátek 28. října začíná v Plzeňském kraji maraton akcí Paměti národa #NEZAPOMEŇME!, které připomenou události z listopadu 1989.

Cílená propagace v Plzni

Otevře je vernisáž velké stejnojmenné výstavy v Plzni, v prostoru mezi radnicí a katedrálou sv. Bartoloměje.
 „Výstavu bude tvořit 38 příběhů lidí z Plzně a Plzeňského kraje, které vyprávějí o cestě Československa od demokracie k demokracii, od první republiky k listopadu 1989,“ říká ředitelka Paměti národa Plzeňský kraj Markéta Čekanová. Lidé se zde budou moci začíst do životních osudů pilota RAF, židovky, která prošla Terezínem, politických vězňů 50. let, příslušníků PTP, emigrantů, amerických a belgických osvoboditelů Plzně, převaděčů, disidentů, chartistů i osobností spjatých s listopadem 1989. Výstava vznikla díky finanční podpoře města Plzně, Plzeňského kraje a firmy Kompresory Plaček.

K nejsilnějším příběhům výstavy bezesporu patří příběh Jana Broje, Jaroslava Hofrichtera, Luboše Hrušky, Mileny Machníkové – Hrozné, Marie Malé, Jaroslava Piskáčka či Františka Wiendla (na snímku s přáteli a kamarády). Výstava #NEZAPOMEŇME! bude na náměstí Republiky v Plzni k vidění do 28. listopadu. Vernisáž za účasti pamětníků proběhne 28. října ve 12 hodin.

Další výstavy #NEZAPOMEŇME! pak budou instalovány v Přešticích, Plané a Domažlicích. „V Plané začíná výstava 31. října v 17 h a k vidění bude po celý listopad na zdejším náměstí. Přinese čtyři příběhy z Plané a Tachovska. O den později, tedy 1. listopadu, zahajujeme výstavu v Domažlicích. Tady ji lidé najdou v lokalitě V Alejích. A 5. listopadu začíná výstava v budově městského úřadu v Přešticích,“ vypočítává Markéta Čekanová. Přeštická výstava nabídne osobnosti listopadu 1989 Stanislava Duchka, Oldřicha Vácu, Leoše Motla a Jana Kalvodu. Domažlická přinese listopadový příběh Jaroslavy Wollerové a Hynka Faschingbauera a o půl století starší příběh Marie Hrbkové. V Plané se pak lidé seznámí s příběhy Hany Trávové, Rudolfa Tomšů, Karla Petráně a Josefa Bernarda.

 Jinou formu vzpomínání na listopad 1989 zvolila v rámci #NEZAPOMEŇME! Sušice. Pro ni vznikl krátký film ze vzpomínek dvou pamětníků, Jiřího Bauera a Petra Hracha. Jeho slavnostní uvedení je připraveno na 14. listopadu od 19 hodin v kině Sirkus.
 Kampaň #NEZAPOMEŇME! pamatuje i na děti. Řada škol se zapojila do Příběhů našich sousedů, jejichž finálové prezentace budou probíhat v nadcházejících týdnech a s tématem nezapomínání na naši minulost pracuje i příměstský tábor Svoboda za všechny prachy. Ten se uskuteční v Plzni 29. a 30. října a bude věnován plzeňským událostem z června 1953.

Děti se na něm během dvou dnů seznámí s plzeňskými událostmi kolem měnové reformy, s revoltou, soudními procesy i vystěhováváním lidí z domovů. Zasadí svou rodinu do kontextu dějin 20. století. Zamyslí se nad významem svobody a peněz i nad funkcí médií ve společnosti. „Aktivity, které jsme pro děti v rámci tábora připravili, vycházejí z našich zážitkových workshopů, projektu Příběhy našich sousedů nebo interaktivních turistických tras Místa Paměti národa. Děti se také setkají s pamětníkem, který jim bude vyprávět svůj příběh. Ten pak zpracují a na závěr krátce odprezentují rodičům,“ přibližuje Markéta Čekanová náplň tábora.
 Ve středu 6. listopadu pak Paměť národa zve na komponovaný pořad Jednou budem dál, který se bude konat v plzeňské Papírně. Jeho hosty budou tvář plzeňského náměstí 1989 Přemysl Kubišta, disident Jan Rampich, básnířka Jiřina Fuchsová, tehdejší vůdčí osobnost české emigrace v Americe a dnešní mladý aktivista Petr Komanec. Akce bude mít podobu happeningu a v hudební části vystoupí Bradavice.

Další debatu připravila Paměť národa na 19. listopadu do Plané. Jejími hosty budou režisér Jan Kačer a výtvarník Vladimír Líbal. Hudbou doprovodí Míša Leicht.

 Kromě aktivit v rámci #NEZAPOMEŇME! připravila Paměť národa na první polovinu listopadu i tradiční sbírku ke Dni válečných veteránů. Špendlíky s květy vlčích máků si lidé budou moci kupovat od 1. do 14. listopadu. Kasičky s máky budou opět na řadě míst: v kavárnách, knihovnách, v obchodech, na úřadech nebo ve školách. Zároveň do ulic vyjdou dobrovolníci, kteří budou máky nabízet kolemjdoucím. Výtěžek sbírky je určen na natáčení vzpomínek válečných veteránů a hrdinů a jejich vyprávění dál. Peníze pomohou například vzniku komiksové knihy, jejíž vydání plánuje Paměť národa Plzeňský kraj k 75. výročí konce druhé světové války příští rok na jaře.

foto: post bellum

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 28.10.2019 10:41



0 +
 
Renault Clio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka