Výbor bude v Plzni připravovat strategii teritoriálních investic pro období 2014-2020

Město Plzeň jako nositel integrovaných teritoriálních investic (ITI) plzeňské aglomerace rozhodlo usnesením zastupitelstva z ledna 2014 o zahájení přípravy integrované strategie s cílem koncentrovat finanční prostředky u realizovaných intervencí do oblastí s největšími problémy či nejsilnějším rozvojovým potenciálem.

Cílená propagace v Plzni

Přípravné práce jsou prováděny podle metodického pokynu pro využití integrovaných nástrojů v programovém období 2014-2020, který obsahuje závazné postupy pro přípravu, hodnocení, schvalování, realizaci, monitorování a vyhodnocování ITI a podle manuálu pro integrované územní investice. 

Strategie ITI bude obsahovat tři části, analytickou, strategickou a implementační. Pracovní verze dokumentu ITI (koncept) je projednávána s řídícími orgány jednotlivých operačních programů a do června 2015 by měla být v souladu se schválenými verzemi jednotlivých operačních plánů. Přípravy do značné míry komplikuje dosud nevyjasněná implementační struktura ITI a nejasné rozdělení finančních alokací mezi sedm aglomerací. V dohodě o partnerství mezi Českou republikou a Evropskou unií je uvedeno, že na nástroj ITI bude použito minimálně 65 miliard korun. Tato částka je orientační a dosud není zafixována v příslušných podílech jednotlivých operačních programů.

Koncept strategie je projednáván s veřejností a bude představen členům zastupitelstva, členům Regionální stálé konference a zveřejněn k připomínkování na webových stránkách „Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj“. Po vypořádání připomínek by měl být koncept dokumentu projednán „Výborem pro přípravu strategie“ a zhruba do konce 1. pololetí 2015 doporučen ke schválení městskými orgány. Celý proces uzavře „Memorandum o realizaci strategie“ mezi městem Plzní a Ministerstvem pro místní rozvoj.

V současné době je dokončen návrh analytické a strategické části dokumentu, jenž byl zpracován na bázi partnerství obdobně jako ostatní strategické dokumenty města Plzně. Výběr a zapojení partnerů se uskutečnil v období leden – říjen 2014 několika různými formami. 

Výsledkem dosavadních jednání je návrh na vymezení území plzeňské aglomerace a dosažená shoda na dvou strategických cílech, které mohou integrovat dílčí projekty zařazené do ITI, a to Evropské centrum techniky a Region bez rizik a bariér.

Pro zajištění dalších fází zpracování a projednání strategie je vhodné ustanovit „Výbor pro přípravu strategie ITI plzeňské aglomerace“ (dále jen Výbor), který bude složen ze zástupců města Plzně, Plzeňského kraje a partnerů z hospodářských a sociálních oblastí a bude zřizovat pracovní skupiny jako poradenské orgány pro řešení obsahové náplně ITI. 

Ustavení výboru schválila městská rada, která zároveň pověřila Útvar koordinace evropských projektů zpracováním Strategie ITI plzeňské aglomerace, jejím projednáním na regionální a národní úrovni a realizací schválené strategie.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 11.02.2015 03:15



1 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka