O povolení spalovny v Chotíkově opět rozhodne krajský soud

Nejvyšší správní soud svým rozsudkem ze dne 22. prosince 2020 vyhověl kasační stížnosti Dětí Země ze srpna 2018 a zrušil rozsudek Krajského soudu v Plzni.

Cílená propagace v Plzni

Ten potvrdil pravomocné stavební povolení pro spalovnu komunálních odpadů v Chotíkově u Plzně. Nejvyšší správní soud totiž uznal dvě námitky Dětí Země z celkových pěti, takže se zákonnost vydání stavebního povolení bude znovu zkoumat. Tento spor sice od března 2018 stále probíhá, nicméně ve spalovně se komunální odpad spaluje již od srpna 2016. 

„Uspěli jsme s porušením dvou procesních práv, neboť krajský soud nám odmítl zaslat stanovisko Plzeňské teplárenské k naší žalobě, ačkoliv jsme ho o to žádali, takže jsme se k němu nemohli vyjádřit, a dále musí soud znovu a přesvědčivě zdůvodnit, jak bylo možné v prosinci 2017 vydat pravomocné stavební povolení, ačkoliv chybělo pravomocné územní rozhodnutí, které krajský soud zrušil v prosinci 2016 a nové tehdy ještě nebylo vydáno,“ shrnuje předseda Dětí Země Miroslav Patrik podstatu dvou uznaných námitek.

Nejvyšší správní soud naopak zamítl námitku Dětí Země o absenci přezkumu zákonnosti závazného stanoviska Ministerstva obrany, neboť ve stavebním řízení nebylo doloženo, jak se dotýká ochrany životního prostředí. Dále byla zamítnuta námitka o absenci přezkumu zákonnosti závazného stanoviska MěÚ Nýřany na ochranu krajinného rázu, neboť o závazné stanovisko nejde, jelikož je to pouhé vyjádření. 

Nakonec Nejvyšší správní soud zamítl i námitky proti nezákonnosti procesu hodnocení vlivů na životní prostředí v roce 2012 a proti vydání závazných stanovisek EIA v roce 2016, neboť vše proběhlo podle zákona.

Děti Země dosud proti čtyřem pravomocným územním rozhodnutím podaly čtyři žaloby, z nichž krajský soud sice tři uznal, ale tu poslední v dubnu 2019 zamítnul. Podobně je na tom i spor o pravomocné stavební povolení, neboť krajský soud opět tři žaloby uznal a tu poslední v květnu 2018 zamítl. Avšak spor stále probíhá.

Spalovna od července 2010 do února 2012 prošla hodnocením vlivů na životní prostředí. V březnu 2012 začalo územní řízení a v listopadu 2012 i stavební řízení. Spalovna za asi 2,1 miliardy korun se stavěla od srpna 2013 do poloviny července 2016 a od poloviny srpna 2016 do března 2019 probíhal zkušební provoz. Spalovna pak dne 19. března 2019 získala kolaudační souhlas, neboť od února měla dodatečné stavební povolení.

„Plzeňská teplárenská ovšem během tohoto povolovacího procesu dvakrát porušila zákon, takže dostala dvě pokuty v celkové výši 230 tisíc korun, přičemž jedna byla za výstavbu spalovny bez pravomocného stavebního povolení a druhá za změnu několika objektů a jejich dostavbu rovněž bez povolení,“ uzavírá ještě Patrik.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka