O titul nejlepšího českého výčepního zabojuje i Kateřina Ptáčková z Lokálu Pod Divadlem

Nejlepší výčepní z Plzeňska bojovali ve čtvrtek 23. června o postup do národního finále soutěže Pilsner Urquell Master Bartender 2016. Odborná porota z nich vybrala 5 nejšikovnějších, kteří prokázali um v péči o pivo a výčep, správné čepování nebo znalosti historie a tradiční výroby světoznámého ležáku.

Cílená propagace v Plzni

 Do plzeňského finále se z prvního místa probojovala Kateřina Ptáčková z plzeňského Lokálu Pod Divadlem, společně se čtyřmi dalšími soutěžícími. Prověrka jejich znalostí i dovedností teď bude pokračovat prostřednictvím tajných kontrol běžného provozu v hospodách, v nichž pracují, a následně ve finálovém národním kole soutěže, které se uskuteční 17. a 18. srpna v Plzni.

Vítězkou plzeňského regionálního kola soutěže o nejlepšího výčepního Pilsner Urquell Master Bartender 2016 v Praze se stala Kateřina Ptáčková z Lokálu Pod Divadlem. Obstála v konkurenci 54 soutěžících. Druhou příčku obsadil Michal Pečený z plzeňského Restaurantu 12 a třetí Michaela Tóthová z karlovarského The PUB. Ani 4. místu neujde postup do finále. S totožným počtem bodů se o něj podělili Natálie Lekešová z českobudějovické Čéčovky a Karel Míšek z Buena Vista Clubu v Plzni. Skladba soutěžících byla přitom velmi různorodá. V regionálním kole bojoval například Juraj Turis, který pracuje za výčepem už 27 let, ale také Jiří Liška, který se této profesi věnuje pouhé 3 měsíce. Soutěž totiž nehodnotí délku praxe výčepních, ale aktuální znalosti, dovednosti a nadšení pro řemeslo.

„Do soutěže jsem se přihlásila letos poprvé. Věděla jsem, že moje konkurence bude velmi silná, podle údajů organizátora, kterým je Plzeňský Prazdroj, bylo naše plzeňské regionální kolo vůbec nejobsazenější ze všech,“ řekla po vyhlášení výsledků jedna z regionálních vítězek Kateřina Ptáčková. „V pivovaru byla nicméně i tak velmi skvělá atmosféra,“ zhodnotila.

Postupující do plzeňského finále:

1. Kateřina Ptáčková  Lokál Pod Divadlem  Plzeň

2. Michal Pečený    Restaurant 12   Plzeň

3. Michaela Tóthová   The PUB   Karlovy Vary

4. Natálie Lekešová   Čéčovka   České Budějovice

Karel Míšek  Buena Vista Club  Plzeň 

Finále se uskuteční 17. a 18. srpna v Plzni, kde o titul nejlepšího výčepního plzeňského piva zabojuje před odbornou porotou celkem 24 soutěžících z 6 regionálních kol. „Vítězství ale nezávisí pouze na tom, co soutěžící předvedou v průběhu finálového klání. Finalisté musejí ještě předtím obstát v kontrole ve své hospodě, kde se porotci v utajení přesvědčí o jejich schopnostech i v domácím prostředí a především ve chvíli, kdy to třeba nečekají,“ říká Václav Berka, starší obchodní sládek Plzeňského Prazdroje a zároveň předseda soutěže Pilsner Urquell Master Bartender. „Porotci také prověří, zda se soutěžící dobře starají o pivní sklo, teplotu čepovaného piva, jeho skladování i to, jak pivo výčepní naservírují hostům.

Jedním z potřebných atributů k  získání titulu Master Bartender je totiž i osobnost výčepního, a to, jak komunikuje s hosty,“ dodává Berka. 

V průběhu prvního finálového dne pak absolvují soutěžící v plzeňském pivovaru vědomostní testy a slepou degustaci, zúčastní se vzdělávacího bloku a své umění předvedou veřejnosti. Další den je čeká praktická část před odbornou porotou a večer už slavnostní vyhlášení a ocenění titulem Pilsner Urquell Master Bartender 2016. „Vítěz národního kola získá tradičně památeční trofej, dále cestu po evropských provozovnách čepujících tankové pivo Pilsner Urquell v doprovodu staršího obchodního sládka Václava Berky a v neposlední řadě možnost uvařit si vlastní pivní várku přímo v našem pivovaru,“ konstatuje manažer značky Pilsner Urquell Luděk Baumruk a dodává: „Tou nejdůležitější cenou pro vítěze je však prestiž, kterou vítězství přinese jemu a “jeho“ restauraci. Titul je zároveň znamením pro hosty, že jejich výčepní je špička ve svém oboru a můžou se od něj těšit pivu v té nejlepší kvalitě.“ 

„Našim cílem je nejen vařit prémiový plzeňský ležák Pilsner Urquell z těch nejlepších domácích surovin, ale zároveň neustále a dlouhodobě zvyšovat úroveň české hospodské kultury a zájem o ni. Jak všichni dobře víme, sládek pivo vaří, ale hospodský, ten ho dělá, a o to jde v naší soutěži především. Dostat ke konzumentům skvěle naservírovaný plzeňský ležák se sněhobílou, přímo smetanovou pěnou, která se hezky zahoupe,“ doplňuje Václav Berka. Do soutěže Pilsner Urquell Master Bartender se tak může přihlásit výčepní, barman či barmanka, který sdílí lásku a nadšení pro své řemeslo a chtějí se i nadále v tomto umění zdokonalovat. K úspěchu v soutěži je nezbytná skvěle zvládnutá technika čepování, správná péče o pivo, výborná znalost historie a výroby ležáku Pilsner Urquell a v neposlední řadě i charisma, které správnému výčepnímu nesmí chybět. 


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka