Objel zeměkouli stopem. O své cestě teď vypráví v depu osobně i na fotografiích

Plzeňský dobrodruh a cestovatel Slávek Král zahájil ve čtvrtek 19. ledna výstavu o své cestě kolem světa.

Jarní servisní akce AUTO CB

Slávek Král cestuje již pět let. Za tu dobu stihl pobýt půl roku v Turecku, rok na Novém Zélandu, rok mu trvala první cesta kolem světa, poté jel na půl roku do Austrálie a nakonec objel svět stopem ještě jednou. Nepotřebuje moc peněz, cestuje stopem, kempuje a rád dobrovolničí. „Spousta lidí stále na něco čeká – na konec týdne, na léto, na štěstí… Já cestuji. Jsem vyznavačem levného cestování, které si může dovolit skoro každý. Hlavně bych chtěl motivovat ostatní, aby se nebáli vyrazit za dobrodružstvím. Proto jsem o cestování začal psát články, založil blog a teď pořádám tuhle výstavu,“ vysvětluje 29 letý cestovatel.


„Druhá CESTA KOLEM SVĚTA stopem“ provede návštěvníky třemi kontinenty po trase dlouhé čtyřicet tisíc kilometrů. Tři stovky fotografií, dovezené suvenýry a natočená videa přiblíží zhruba třicítku zemí světa, které Slávek Král navštívil. Kromě zážitků si z cest si dovezl třeba kus lebky klokana nebo kámen z Černého moře. Nejčastěji se ho prý lidé ptají, co za trable musel při svém dobrodružném putování překonat. „Strach jsem měl trochu při nelegáním vstupu do Chile, kde jsem se následně na poušti ztratil. Taky jsem squatoval na policejní stanici a byl jsem chycen, ztratil jsem se v džungli v Paraguay, ale nejvíc na mále jsem měl asi poté, co jsem se v Peru po Silvestru dostal do nemocnice. Naštěstí jsem měl díky AXA Assistance uzavřené dobré pojištění,“ směje se teď už v bezpečí domova Slávek.

Celkem na své pouti stopnul téměř pět stovek aut, cestoval ale také na nákladních vozech, na motorkách, policejními auty, párkrát ho svezla dokonce i ambulance, několikrát popojel na koni nebo lodí. Kromě lidí, kteří mu pomáhali cestou, vděčí za hezké zážitky také několika desítkám podporovatelů, kteří mu přispěli v crowdfundingové kampani přes 15 tisíc korun. Odměnou jim byly pohlednice z cest nebo e-book s fotkami. Slávek Král si samozřejmě musel i něco přivydělat, pracoval například na organických farmách v Brazílii, v Jižní Koreji učil angličtinu a působil také jako manažer hostelu. 

Přednášku, na které se podělí o nejlepší zážitky ze všech zemí a inspiraci pro ostatní dobrodruhy a batůžkáře, si mohou zájemci přijít poslechnout 8. února od 18:30 hodin.

Mimo cestovatelské přednášky je Slávek k zastižení v Depu také na pravidelných středečních recyklačních workshopech. Kromě cestování je jeho dalším koníčkem kutilství,

zručnost využil při výrobě recyklátoru plastů v dílnách DEPO2015 a na vlastnoručně vyrobeném skateboardu z recyklovaných víček od PET lahví dokonce pravidelně jezdí do práce. Dobrodružná povaha se prostě nezapře!

Výstava „Druhá CESTA KOLEM SVĚTA stopem“ je v DEPO2015 k vidění do konce února. Vstupné je zdarma.

Sponzory výstavy jsou DEPO2015, AXA Assistance a plzeňské reklamní studio Formum. Cestu mediálně podpořili Low-cost Race, hedvábnastezka.cz, Rádio Hey, Prostezacni.cz, zivotnacestach.cz, Mladi-info.cz, Studenta Media, Dobrá čajovna Plzeň, Monella Photography.

foto: slavekkral.wixsite.com

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
so 21.01.2017 11:20



4 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka