Odborníci na život s autismem se v Plzni podělí o zkušenosti

V Plzni se 22. listopadu uskuteční 1. ročník konference ProCit - Kon „Život s autismem“. Přední odborníci z různých oborů, kteří se zaměřují na poruchy autistického spektra, budou hovořit o svých zkušenostech a nejnovějších poznatcích.

Jarní servisní akce AUTO CB

Na konferenci, která začíná v Secesním sále areálu Plzeňského Prazdroje v 9 hodin, jsou zváni také učitelé, pedagogičtí pracovníci, psychologové, psychiatři, rodiče dětí na autistickém spektru, pečující osoby i všichni, které tato problematika zajímá. Konference je akreditovaná AKP ČR.

Nad konferencí převzali záštitu primátor města Plzně Roman Zarzycký a děkan Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni Pavel Mentlík.

Myšlenka uspořádat konferenci a umožnit tak především setkání pečujících rodin s odborníky se zrodila v plzeňském sdružení ProCit. „Klientům s poruchou autistického spektra a jejich rodinám pomáháme už 13 let a víme, jak je sdílení poznatků důležité,“ uvedla za organizátory předsedkyně sdružení ProCit Irena Vítovcová.

Během konference dojde ke sdílení informací i praktických doporučení napříč obory. V Plzni budou hovořit psychologové, lékaři, psychoterapeuti, pedagogové, ale také odborníci na logopedii, sport či sociální služby. Návštěvníci se také dozvědí, jak pečují o klienty s poruchou autistického spektra v sousedním Bavorsku. V rámci programu bude možné vyzkoušet si různé kompenzační pomůcky a zájemcům se představí vzdělávací robot PHOTON.

Občanské sdružení ProCit pomáhá dětem s autismem i jejich rodinám v celém Plzeňském kraji. Zajišťuje víkendové i týdenní pobyty, logopedický kroužek, plavecké kurzy a cvičení pod vedením odborných lektorů. Pro veřejnost pořádá besedy a semináře a také benefiční akce, jako například charitativní rodinný běh „RUN for ProCit“, výstavy obrázků dětí s autismem nebo tradiční podzimní Benefiční koncert.
Předsedkyně a zakladatelka sdružení ProCit Irena Vítovcová zná problémy pečujících rodin z vlastní zkušenosti. I přes náročnou péči o dnes osmnáctiletého syna s těžkou formou poruchy autistického spektra dokáže efektivně pomáhat druhým. Za svoji činnost byla letos oceněna vítězstvím v 10. ročníku soutěže Žena roku – kategorie Dobré srdce a brzy ji čeká i další ocenění.
Ireně Vítovcové bude vedením Fakulty pedagogické Západočeské univerzity v Plzni uděleno čestné uznání děkana ke 3 století za dlouhodobou spolupráci a podporu vzdělávání učitelů v regionu. Čestné uznání předá Ireně Vítovcové děkan Pavel Mentlík 11. prosince ve 14:00 při společném slavnostním zasedání Vědecké rady FPE ZČU v Plzni a Rady pro vzdělávání FPE ZČU v Plzni, které proběhne v budově ve Veleslavínově ulici

„Obou uznání si velmi vážím a jsem za ně vděčná. Dávají mi sílu a energii pro naši další činnost. Mým snem je, aby v Plzni vznikl speciální domov pro dospělé s autismem, který by byl pro pečující rodiny obrovskou pomocí,“ prozradila Irena Vítovcová.
Život s autismem

1. ročník konference ProCit - Kon
středa 22. 11. 2023 9.00 – 17.00, Secesní sál areálu Plzeňského Prazdroje
přihlášky na www.autismusprocit.cz

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
po 20.11.2023 10:06



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka