Památky v kraji otevírají a lákají na nové trasy i bohatý program

Nová turistická sezóna na státních památkách v Plzeňském kraji začne tradičně v sobotu 1. dubna. Někde pro návštěvníky chystají nové prohlídkové okruhy, jinde zase plánují opravy.

Cílená propagace v Plzni

Mezi největší lákadla budou patřit nové prohlídkové trasy klášterů Kladruby a Plasy. Některé zdejší kulturní akce připomenou výročí 300 let od úmrtí barokního architekta Santini-Aichela, který stál za přestavbou obou klášterů. Základní vstupné zůstává na úrovni loňských cen, děti zaplatí méně.

 „Věřím, že máme před sebou návštěvnickou sezónu, která se bude moci uskutečnit bez jakýchkoliv omezení. Pro návštěvníky památek připravujeme řadu akcí, kterými si budeme připomínat významné výročí 20 let od vzniku Národního památkového ústavu. Jednou z nich bude i volný vstup pro děti o víkendu 22. a 23. dubna a na Den dětí 1. června. Návštěvníci jistě ocení i to, že v letošním roce oproti obecnému trendu nezvyšujeme vstupné, které zůstává stejné jako vloni. Naopak pro děti se cena snižuje“, uvedl ředitel územní památkové správy NPÚ v Českých Budějovicích Petr Pavelec.

Vstupné

Vstupné na hrady, zámky a další objekty ve správě NPÚ zůstává stejné jako v loňském roce. Cena pro děti ve věku od 6 do 17 let se snižuje. Nově činí 30 procent ze základního vstupného. Děti tak za hlavní prohlídkovou trasu v průměru zaplatí 50,- Kč. Děti do 6 let mají nadále vstup zdarma. Nárok na 20% slevu ze základního vstupného mají také senioři nad 65 let, mládež ve věku 18 až 24 let a držitelé průkazu ZTP a ZTT/P. 

Zahájení sezóny na památkách

Hlavní událostí letošní sezony je zpřístupnění nových prohlídkových tras v klášteře Kladruby. První okruh Klášter představí návštěvníkům všední život mnichů v barokním benediktinském klášteře, jejich ubytování, stravování, duchovní život, práci i odpočinek v obnovených částech nového a starého konventu, na rajském dvoře a v původním interiéru klášterního kostela. Druhý okruh Zámek přiblíží evropsky proslulý rod Windischgrätzů i jejich aktivity na kladrubském panství. „O prázdninách si návštěvníci budou moci zvolit i speciální okruh nazvaný Santini, kterým budeme připomínat třísté výročí od úmrtí geniálního architekta Jana Blažeje Santni-Aichela, který je autorem přestavby zdejšího kostela Nanebevzetí Panny Marie ve stylu barokní gotiky. Okruh se podrobně zaměří na klášterní kostel a architekta Santiniho“, doplňuje správce kladrubského kláštera Milan Zoubek. V klášteře připravili i další vzpomínkové akce k poctě barokního architekta. „Od 24. 6. otevřeme výstavu s názvem  Ma*Donna (Má Paní) skupiny výtvarníků, které inspiroval nejen obecný princip božského ženství, ale také Madona kladrubského kláštera, genius loci místa a nadčasová Santiniho architektura“, vysvětluje Milan Zoubek. Santinimu a jeho dílu budou věnovány i tradiční noční prohlídky s názvem Nocí ke hvězdám Santiniho-Aichla ve dnech 28. - 29. 7., které se budou v tytéž dny konat i v klášteře Plasy. Santiniovský rok v kladrubském klášteře završí 9. 9. koncert souboru staré hudby Collegium 1704.  

Na otevření nové prohlídkové trasy v klášteře Plasy si návštěvníci budou muset počkat až do konce července, kdy bude dokončena velká stavební obnova vybraných částí areálu. V budově někdejší opatské prelatury vzniká prohlídkový okruh Zámek Metternichů, který přiblíží tento významný rod, jeho působení v západních Čechách i dějiny kláštera od jeho zrušení josefínskými reformami do 1. poloviny 20. století. Od začátku dubna bude prozatím otevřen upravený prohlídkový okruh Cisterciácký klášter. „Nově zpřístupníme místnost tzv. priorátu, jakési pracovny převora, odkud řídil chod celého kláštera i fungování mnišské komunity. Návštěvníci se také poprvé podívají do místnosti knihovníka“, říká správce kláštera Pavel Duchoň. Čilý stavební ruch neutichne ani po ukončení obnovy opatské rezidence. „Čeká nás oprava krovů, věže a schodiště budovy sýpky. Nadále budeme pokračovat v obnově vodního systému, na kterém památkáři pracují kontinuálně posledních 30 let“, informuje Pavel Duchoň.  

Milovníci pěší turistiky mohou objevovat plaskou krajinu někdejšího cisterciáckého kláštera i díky nově otevřené stezce, která je součástí stezky Cisterscapes spojující kláštery napříč Evropou. Plaský úsek se otevře 1. dubna v 10:00. Následovat bude putování po Staré cestě z Plas do Mariánské Týnice s průvodcem. 

Na zámku v Červeném Poříčí si návštěvníci budou moci vybrat ze dvou prohlídkových tras. Prohlídka hlavní zámecké budovy seznámí zájemce s historickým a stavebním vývojem zámeckého areálu, v předzámčí je k vidění výstavní expozice věnovaná dětství a výchově malých šlechticů v 19. století. Po ukončení obnovy budovy předzámčí v loňském roce se stavební práce přesunou do zámecké zahrady. Budou se týkat obnovy oranžerie a zahradního pavilonku gloriet. Hotovo bude do konce roku a částka za opravu obou staveb vyjde na 10, 8 mil. Kč.     

Mimořádný zážitek slibuje unikátní multimediální výstava Rudolf II. ožívá, která bude otevřena od 1. 4. do 18. 6. v jízdárně zámku Kozel. „Návštěvníci se dozvědí důležitá i méně známá fakta, například o komplikovaném vztahu císaře Rudolfa s bratrem Matyášem, o jeho potenciálních nevěstách i oficiálních milenkách nebo o nemanželském synovi, který v Českém Krumlově zavraždil dívku. V létě ji vystřídá výstava Největší záhady a tajemství světa“, zve kastelán Jan Polívka. Větší novinky správa zámku nechystá, soustředit se bude na provoz i menší údržbové práce.  „Dobíhá rekonstrukce střechy kaple. Doufáme, že se letos najdou peníze na novou střešní krytinu altánu na Homolce v zámeckém parku. Rádi bychom začali se sanací budovy podzámčí a obnovou malé vodní elektrárny“, vyjmenovává kastelán Polívka.

Tradiční kulturní sezonu na zámku Manětín zahájí v sobotu 1. 4. speciální velikonoční výstava, která ukáže více než 300 kusů zdobených vajec z celého světa, a jarmark na zámeckém nádvoří, kde si zájemci budou moci uplést pomlázku nebo nakoupit tradiční dobroty. Výstava bude v interiérech zámku k vidění až do konce dubna.  „V červnu mohou návštěvníci přijít na Víkend otevřených zahrad, kde je čekají komentované prohlídky zahrady a parku a také vstup do manětínské oranžérie. Srpen opět rozzáří barokní slavnost plná oblíbených ukázek, dobrého občerstvení a zábavy pro celou rodinu. Chybět nebudou v průběhu sezóny ani hudební koncerty a divadelní představení. Mezi novinky chceme zařadit také promítání v zámecké oranžérii“, láká kastelán Karel Mašek. 

Zámek Nebílovy se pochlubí novým přírůstkem do svých sbírek, kterým je vlámská tapiserie z konce 16. století znázorňující loveckou scénu. “Jedná o nejstarší a rozměrově i největší předmět v našich sbírkách a návštěvníci ho uvidí na prohlídkové trase“, popisuje kastelán Milan Fiala. Zrestaurovanou tapiserii o rozměrech 263 x 324 cm pro nebílovský zámek na konci loňského roku vykoupilo ministerstvo kultury za 1 130 500 Kč. Na konci května bude dokončena obnova půlhektarové zahrady za 28, 3 mil. Kč, které bude vévodit žulová fontána o průměru 8 metrů. Inspirací pro obnovu zahrady se stala mapa z poloviny 18. století. Chybět tu proto nebudou prvky typické pro barokní zahrady - pravidelná síť cest, záhonové čtverce lemované stálezelenými keři, trávníkové ornamenty s barevnými písky nebo altán. Kromě řady výstav se na nebílovském zámku uskuteční v posledním srpnovém týdnu tradiční open air divadelní festival Nebílovské léto. V září milovníky hudby čeká Zahajovací koncert 31. Haydnových hudebních slavností s houslovým virtuózem Ivanem Ženatým.

Hrad Rabí čekají nezbytné opravy a práce na zajištění stability zdiva v různých částech hradního areálu. „Doufáme, že se letos podaří zrealizovat některý z dlouho připravovaných a náročnějších projektů. Zejména bychom potřebovali výměnu dřevěného mostu, na kterém začínají všechny naše prohlídky“, říká kastelán Karel Broža. Stavební práce nenaruší průběh prohlídek ani organizaci kulturních akcí. Na začátku června se uskuteční hudební festival s více než desetiletou tradicí Ruinfest, pořádaný na hradním nádvoří, divadelní představení i jarní a podzimní Dny Šumavského trojhradí.   

Zámek Horšovský Týn letos čeká poslední etapa obnovy hradní kaple. „Budou tu probíhat dokončovací práce na statickém zajištění spojené s restaurováním původního mobiliáře. Zajímavostí je, že práce v různých etapách probíhají již od roku 1968 a budou ukončeny do konce příštího roku“, upřesňuje kastelán Jan Rosendorfský. Tato poslední etapa bude stát 6, 5 mil. Kč. Kromě klasických prohlídek čeká návštěvníky během jarních svátků i velikonočně nazdobený prohlídkový okruh Kuchyně, který provoní upečený beránek, mazanec a nádivka. Během sezóny nebudou chybět již tradiční noční prohlídky s kastelánem, koncerty pod arkádami na nádvoří nebo divadelní pohádky pro děti v červenci a srpnu. Samozřejmě na podzim bude již 16. ročník Mezinárodního filmového festivalu pro děti a mladé publikum Juniorfest.

Návštěvnickou sezónu na selském dvoře U Matoušů v Plzni Bolevci zahájil již v únoru tradiční masopust, kterého se účastnilo na tři tisíce lidí. Podobné akce se na boleveckém statku těší velkému zájmu veřejnosti, proto se správce Martin Kolovský bude letos soustředit na provoz a organizaci kulturních akcí. O Velikonocích bude expozice v obytném stavení zkrášlena jarní výzdobou a výklad standartních prohlídek bude obohacen o velikonoční zvyky a tradice nejenom na Plzeňsku. V plánu jsou správcovské prohlídky, koncert Orchestru lidových nástrojů nebo filmová představení pod širou oblohou. 

Hrad Švihov dlouhodobě patří k nejvyhledávanějším cílům rodinných i školních výletů. Pro rodiny s dětmi tu proto na velikonoční svátky, ve dnech 6. - 9. 4., připravili pestrý program. „Při prohlídkách hradu i na venkovním nádvoří bude pro malé návštěvníky švihovského hradu přichystán velikonoční program se sladkou odměnou.  Zahrají si na hledače velikonočních symbolů, které budou ukryté po hradě. V sobotu a v neděli budou na hradním nádvoří navíc připravené hry a soutěže s Popelkou“, popisuje kastelán Lukáš Bojčuk. Novinkou pro školní a dětské skupiny bude prohlídka nazvaná Proti proudu času. „Děti prozkoumají hrad a společně s průvodcem sepíší hradní kroniku. Všichni budou mít nějakou roli a bude potřeba spolupracovat. Někdo bude rádcem, jiný písařem“, upřesňuje kastelán Bojčuk. Zajímavý zážitek slibuje i Den zvoníků 30. 4., který připomene odlévání zvonu pro hradní kapli v roce 2016. Připravena je mimořádná prohlídka do krovu kaple Panny Marie ke zvonu, zvonění na nádvoří nebo dílničky pro děti. Švihovský hrad se v září poprvé zapojí do akce Víkend otevřených ateliérů. Kromě vernisáže výstavy Jarky Papežové z Ateliéru s duší se uskuteční setkání s malířkou i malířské, keramické a fotografické dílny. Hrad však čekají i stavební práce. „Z menších investičních akcí zmíním, že dvě schodiště v parkánu na druhé prohlídkové trase dostanou nové zastřešení a zajistí návštěvníkům větší komfort. V letošním roce bychom chtěli začít s rekonstrukcí a částečnou dostavbou vstupní brány“, informuje kastelán Bojčuk.

Správa hradu Velhartice se v letošní sezóně bude soustředit na dokončení projektu Šumavská klenotnice, který přinese obnovu vnějšího pláště jižního paláce a otevření dosud nepřístupných sklepních prostor. „Zde vzniká nová prohlídková trasa o tajném uložení Českých korunovačních klenotů na Velharticích v polovině 15. století“, upřesňuje kastelán Matěj Mejstřík. Celková dotace je 18 mil. Kč a hotovo by mělo být na jaře roku 2024. Návštěvníci se mohou těšit na řadu kulturních akcí. „Jarní Dny Šumavského trojhradí 17. - 18. 6. budou letos vztažené ke Dni otců, takže se budeme snažit namotivovat tatínky, aby vzali o víkendu své děti na šumavské hrady“, říká kastelán Mejstřík. Již potřetí se zájemcům o tradiční řemesla otevře ve dnech 4. - 6. 7.  skanzen v podhradí. Po roční pauze se vrátí oblíbená akce Štíty stříbrného lva 29. - 30. 7., která oživí hrad i jeho okolí ukázkami života ve středověku.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
31.03.2023 17:02



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka