Park za OC Plzeň Plaza se promění. Práce již začaly, areál je uzavřen

Místo, kde se konají větší městské akce jako například Sportmanie Plzeň, projde v příštích měsících změnami.

Cílená propagace v Plzni

Úpravy parku za OC Plzeň Plaza, aby vyhovoval stávající potřebě a aby především poskytl prostor pro setkávání lidí, řeší na základě požadavku Městského obvodu Plzeň 1 Správa veřejného statku města Plzně. Přípravné práce již začaly, areál se uzavřel pro pěší i cyklisty. První fáze revitalizace skončí v srpnu příštího roku, město Plzeň bude přeměna parku stát téměř 38 milionů korun.

„V průběhu nadcházejících měsíců vznikne v lokalitě za OC Plzeň Plaza nový prostor s charakterem parku vhodným jak pro rekreaci, tak pro veřejné akce různorodého charakteru. Vybudují se zde tři nová hřiště, in-line dráha, zázemí pro volnočasové aktivity, grilovací a pikniková sezení nebo herní prvky pro děti. Nejvýraznějším prvkem se v jeho centrální části stane multifunkční zpevněná plocha nasvícená osvětlovací sestavou vytvořenou na míru. Tato plocha poslouží různorodým akcím, které se v parku budou konat,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa.

Areál u řeky Mže vznikl v 70. letech minulého století a od té doby neprošel velkými změnami. „Když přišel první městský obvod s návrhem udělat tady in-line dráhu, byl to podnět zamyslet se nad celkovou koncepcí parku a jeho úpravami, které by lépe vyhovovaly požadavkům na jeho užívání nejen obyvateli města, ale i městem samotným při pořádání větších akcí. Park se nachází v centru města Plzně, chceme z něj vytvořit příjemné místo pro setkávání obyvatel, nová multifunkční plocha v centrální části umožní uspořádat zde koncerty, divadla a další akce pro veřejnost,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář.

Na základě plánovaného rozpočtu byla revitalizace rozdělena do dvou etap. Během té první dojde k revitalizaci zeleně, při které vzniknou nové zelené plochy s trvalkami a stromy. „Bude vysázeno 88 nových vzrostlých stromů. Změní se také síť cest. Ty stávající umožňující průchod a průjezd cyklistům areálem od OC Plzeň Plaza, od Lochotínské lávky a z Lochotínské ulice zůstanou zachovány,“ popsala Jana Pechová ze Správy veřejného statku města Plzně, která má projekt na starost, a dodala: „Přibude ale ještě zamýšlený asfaltobetonový, čtyři metry široký a 639 metrů dlouhý, inlinový vnitřní okruh a kolem něj 757 metrů dlouhý vnější okruh. Ten bude určen hlavně pěším. Bude mít mlatový povrch a na třech místech dovede pěší ke schodištím, která povedou až k řece.“

V závěru první etapy revitalizace budou do parku osazeny lavičky, odpadkové koše a herní prvky, vše v provedení, které by mělo být nejen estetické, ale i odolné vůči vandalům. Park zůstane jako rovinná travnatá rekreační plocha se stromy solitérními i rostoucími ve skupinách. V okolní ploše parku budou zachovány některé stávající zpevněné plochy určené pro sport a pořádání různých akcí. Malý amfiteátr bude po obnově sloužit návštěvníkům dál. Okrajové části parku budou vyčištěny od invazivních bylin a náletových dřevin.

Staveniště již bylo předáno, vzhledem k blížící se zimě realizující firma zahájila práce již v pátek 3. prosince. Areál celého parku se tak pro pěší i cyklisty uzavřel, informace o uzávěře visí na odbočkách cest a stezek, kudy do něj běžně lidé chodí nebo na kolech vjíždějí. Stavbu realizuje litoměřická firma Gardenline s.r.o., která podepsala smlouvu s celkovými vysoutěženými náklady ve výši 37 979 509 korun včetně DPH. Ve druhé etapě obnovy, která zatím není časově vymezená, dojde na realizaci zahloubeného skateparku ve východní části lokality, který nahradí ten stávající.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
út 07.12.2021 17:05



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka