Parodontózu v pokročilém stadiu nelze vyléčit. O svůj chrup se starejte především v rámci prevence

Mít zdravé zuby bílé jako perličky není úplnou samozřejmostí. Správná technika čištění chrupu a zbytku dutiny ústní zabrání bakteriím, aby se zbytečně množily.

Cílená propagace v Plzni

Zanedbávání dentální hygieny totiž vede k zánětu dásní, který může vést až k onemocnění zvanému parodontitida. V posledním stadiu tohoto chronického onemocnění může dojít i k vypadávání zubů.

Pokud jste se i vy ráno při čištění zubů zhrozili při pohledu do umyvadla, ve kterém jste objevili stopy krve, pravděpodobně trpíte zánětem dásní. Včasná léčba však zaručuje úspěch. Pozorujete-li u sebe některé z příznaků zánětu, jako je větší citlivost a krvácivost dásní, brnění či trnutí zubů nebo ustupování dásní, vyhledejte odbornou lékařskou péči. Vyzkoušejte zubaře z Plzně se specializací pro děti i dospělé.

Od zánětu až k vypadlým zubům

Zánět dásní není radno podceňovat. V ústní dutině máme přes 700 druhů bakterií, a to jak těch prospěšných, tak i těch méně žádoucích. V případě, že se pravidelně (alespoň 2x denně) nevěnujete dostatečné hygieně svých úst, postupně se na vašem chrupu vytváří zubní plak. Dásně ustupují a zanícení se šíří celými čelistmi. Pokud zánět neřešíte, dojde ke vzniku tzv. parodontálních chobotů a nastává poslední fáze zánětu dásní čili tzv. parodontitida, nazývaná také jako parodontóza.

Co jsou parodontální choboty?

Parodontální chobot, někdy nazýván též jako parodontální kapsa, je jedním z hlavních příznaků pozdější fáze zánětu dásní. Uvnitř chobotu se hromadí bakterie a vytváří se zubní kámen. Zanedbání léčby může vést až ke ztrátě zubu.

Nejdůležitější je pravidelnost

Zánět dásní i pozdější parodontitidu je třeba svěřit do rukou zkušeného stomatologa. Při méně závažných příznacích si vystačíte s pravidelnou a velmi důkladnou hygienou úst. Zubař či dentální hygienista odstraní přebytečný plak a zubní kámen, dásně se tak začnou postupně samy uzdravovat. Pravidelná péče, ale i včasné odhalení nemoci je zásadní. Parodontitida bohužel není v pokročilém stadiu léčitelná, přílišný úbytek zubní kosti nedokáže napravit ani stomatolog. V nejtěžších případech je nutné přistoupit i k chirurgickému zákroku. 

Vsaďte na správný kartáček

Trpíte-li zánětem dásní, vyhýbejte se, nebo alespoň omezte kouření, pití alkoholu a konzumaci potravin, které obsahují přemíru cukru. Pro citlivé čištění zubů zvolte spíše měkký či středně tvrdý kartáček s vysokou hustotou vláken. Mezizubní kartáček se pak postará o těžko dostupná místa, do kterých se jinak nedostanete. Při léčbě zánětu buďte především trpěliví a dejte procesu hojení dostatečný čas. Dobrým ukazatelem, že se vaše dásně i zuby uzdravují, je, že při čištění chrupu už neplivete krev.

Foto: Pixabay

Autor: REGIONPLZEN.CZ Článek může obsahovat komerční sdělení.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
18.12.2020 16:07



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka