Peugeot Inception Concept

Peugeot vstupuje do nové éry a představuje svou vizi budoucnosti automobilu.

Jarní servisní akce AUTO CB

ALLURE 

Peugeot Inception Concept otevírá svým novým pojetím designu novou éru a ztělesňuje vizi značky z hlediska budoucích elektromobilů. Nový design zdůrazňuje atraktivní vzhled šelmy. Revoluční vzhled interiéru naznačuje nevídané jízdní zážitky. Peugeot Inception Concept, vytvořený design centrem Peugeot pod vedením Matthiase Hossanna, je symbolem proměny značky.

EMOTION

Peugeot Inception Concept vyjadřuje vizi značky čelit výzvám zítřka. S novou generací místa řidiče i-Cockpit a řídicím systémem Hypersquare přináší revoluční požitek z jízdy a nový intuitivní způsob ovládání vozu. Inovativní koncepce panoramatické prosklené plochy Skyspace poskytuje nové pocity. Kabina vozu vytváří nový vnitřní prostor s inovativní architekturou a materiály, které si pohrávají s barevnými odlesky, a zároveň díky novým technikám zaručují mimořádnou trvanlivost.

EXCELLENCE

Peugeot Inception Concept otevírá nové perspektivy prostřednictvím odvážné architektury odvozené od generace platforem „BEV-by-design“ a nabízí velkorysé rozměry, které podtrhují dokonalost jeho inovací.

Cesta k novému pojetí automobilu

Název Peugeot Inception Concept (latinsky „Inceptio“) znamená začátek. Žádný jiný název nemůže lépe vystihnout ambice tohoto manifestu značky. Peugeot Inception Concept přichází díky svému vizionářskému designu s kabinou, která nabízí originální technologické perspektivy a přináší exkluzivní automobilový zážitek. Peugeot Inception Concept vás přenese do nové dimenze mezi snem a realitou a slibuje intenzivní emoce, jakmile se k němu přiblížíte, dotknete se ho nebo do něj usednete. Jeho ambicí je uvést většinu inovací v něm použitých do výroby, a to počínaje rokem 2025.

ALLURE: Vzhled šelmy pro nový designový styl

Peugeot poznáte na první pohled podle postoje šelmy. Geny značky zůstaly zachovány, ale designové principy získaly s novou érou, která dnes začíná, nové způsoby interpretace. Tento nový designový styl se u nových vozů Peugeot objeví od roku 2025. Je jednodušší a čistší. Vypracování a textury jsou jako z digitálního světa. Tento nový design vytváří harmonii mezi smyslnými atletickými liniemi a geometrickými ostrými křivkami. Při bočním pohledu si design zachovává principy elegantního a štíhlého hatchbacku Peugeot, zatímco z ptačí perspektivy nás zavádí do blízké budoucnosti elektromobilů postavených na speciálních platformách. Kouzlo vozu Peugeot Inception Concept spočívá v odvážném a dokonale plynulém přechodu mezi designem exteriéru a interiéru, a to zejména díky exkluzivnímu prosklení.

INTELIGENTNÍ PROSKLENÍ

Cestující obklopuje 7,25 m2 prosklené plochy, která přispívá k odvážnému designu tohoto konceptu. Veškeré prosklené části (čelní sklo, boční okna a okna u zadních sloupků) jsou vyrobeny ze skla určeného pro stavebnictví. Pro Peugeot Inception Concept bylo speciálně upraveno. Zachovává si výjimečné tepelné vlastnosti a prošlo multichromovou úpravou (ošetření oxidy kovů), což je postup, který NASA původně používala pro hledí přileb astronautů v NASA. Toto sklo NARIMA má teplejší odraz ve žlutých barvách a spíše chladnější propustnost v namodralých tónech. Skleněný povrch vytváří soulad mezi exteriérem a interiérem. Zvenčí se odráží na barvě karoserie, uvnitř pak rozptyluje odrazy světla na materiály a neustále mění jejich odlesky a odstíny. Na cestující ve voze Peugeot Inception Concept čeká nový zážitek z hlediska prostředí vytvářeného barvami a materiály, zatímco úprava multichromového skla řeší aspekty tepla a ochrany proti UV záření. 

EXKLUZIVNÍ ODSTÍN KAROSERIE

Odstín karoserie vozu Peugeot Inception Concept se skládá z velmi jemných kovových pigmentů a je jednovrstvý, což znamená, že se při jeho aplikaci spotřebuje mnohem méně energie. Jeho mimořádně kvalitní vzhled zvýrazňuje křivky karoserie a stejně jako prosklení se zabarvuje podle vnějšího prostředí. Přední nárazník nabízí zcela nový světelný podpis Peugeot, který tvoří tři ikonické drápy. Tato nová, pro značku velmi charakteristická přední část propojuje mřížku chladiče a světelný podpis do jediného objektu, v němž jsou rovněž umístěny senzory. Celek je tvořen jedním kusem skla s logem uprostřed, které podtrhuje 3D luminiscenční efekt. Přes tuto masku probíhají tři tenké vodorovné proužky protnuté třemi drápy. Všechny čtyři optické moduly jsou umístěny pod skleněnou maskou, která sama o sobě vytváří zrcadlový efekt. Je vytištěna digitální technologií INKJET.

KOMUNIKUJÍCÍ DVEŘE

Vodorovně přes plášť dveří prochází lišta TECH BAR. Tato zapuštěná obrazovka vysílá různá hlášení mimo vozidlo, jakmile se k němu řidič a cestující přiblíží. Umělá inteligence, kterou je Peugeot Inception Concept vybaven, rozpozná řidiče a provede nastavení komfortu (poloha sedadla, teplota, jízdní režim a multimediální preference). TECH BAR nabízí kromě ukazatele stavu nabití baterie i obvyklé uvítací a rozlučkové zprávy a zahrnuje řadu senzorů a radarů spojených s delegováním řízení, takže karoserie je díky absenci těchto technických prvků zcela hladká. Spodní část dveří se pro dosažení lepší aerodynamiky rozšiřuje a výrazně vystupuje.  

TECHNICKÝ PROSTOR V PŘEDNÍ ČÁSTI

Peugeot Inception Concept je uživatelsky přívětivý a praktický také díky mobilnímu prvku karoserie před obrovským čelním sklem. Za tímto malým krytem je technický prostor Aero Tech Deck, v němž Inception soustřeďuje všechny funkce údržby elektrického systému včetně nabíjecí zásuvky a kontroly nabíjení.

EXPRESIVNÍ ZÁĎ

Zadní část, která odráží nový podpis přední části vozu, je výsledkem špičkového technického zpracování. Tři ikonické lví drápy vytvářejí spolu s dvěma vrstvami skla magicky působivý efekt. Záď vozu zdůrazňuje jemné tvarování blatníků, vyznačující se jednoduchou linií, která se rozšiřuje do velkorysé plné křivky. 

AERODYNAMICKÁ KOLA 

Kola AERORIM v sobě důmyslně kombinují aerodynamiku a estetiku. Zakládají se na osové symetrii, stejně jako 20palcová kola nového Peugeotu 408. Vložky z textilie protkané kovovými vlákny přispívají k aerodynamickému výkonu, zatímco hliníkové vložky s mikroperforací podtrhují velmi moderní vzhled. Podsvícené logo lva zůstává při otáčení volantem statické. Uvnitř kola je brzdový třmen krytý zrcadlovým sklem. Tento netradiční design odkazuje na skleněné části systému Hypersquare na přídi a zádi vozu. 

Peugeot Inception Concept ztělesňuje vizi budoucnosti automobilu, jež se snaží co nejvíce přiblížit očekáváním zákazníků, kteří hledají stále více potěšení a jsou otevřeni novým technologiím. Jde o novou generaci klientů.  Tito uživatelé více využívají internet a vyžadují elektromobily s velkým dojezdem, snadným přístupem k dobíjení, integrovanou konektivitou se softwarem pro plánování jízd přes jednoduché rozhraní. Peugeot má pro tyto náročné klienty optimální řešení. V příštích dvou letech uvede na trh pět nových 100% elektrických modelů. Elektrická řada značky tak bude vysoce komplexní, přičemž od roku 2030 budou všechny vozy Peugeot prodávané v Evropě výhradně elektrické.

NOVÁ GENERACE i-COCKPITU

Peugeot Inception Concept s novým systémem řízení Hypersquare nabízí intenzivnější pocity na palubě díky svižné jízdě a zcela nové intuitivnější generaci místa řidiče i-Cockpit. Jediným dotykem prstu ovládáte všechny parametry jízdy a díky technologii steer-by wire je řízení instinktivnější a jednodušší jako ve videohře, která je však přenesená do reálného života. Klasický volant je nahrazen volantem Hypersquare, jehož dokonalá ergonomie vytváří nový, přirozený, jednodušší a bezpečnější způsob řízení. Tato ergonomie, díky níž používá řidič nové pohyby pro nové potěšení z jízdy, přináší také bezkonkurenční komfort při řízení.

HYPERSQUARE 

Ovládací systém Hypersquare je propojen s pružnou obrazovkou v pozadí, která zobrazuje veškeré informace o jízdě nebo infotainmentu. Ambicí značky Peugeot je používat systém Hypersquare v nové generaci vozů ještě před koncem desetiletí.

STEER-BY-WIRE 

Před vývojem vozu Peugeot Inception Concept značka testovala a integrovala technologii Steer-by-Wire s cílem vyvinout tuto inovaci a posunout hranice snadnosti řízení, bezpečnosti a spolehlivosti použití v rámci předpisů. Zmizel fyzický sloupek řízení, takže bylo možné na palubě vozu uplatnit novou architekturu.

POHLCUJÍCÍ SEDADLA

Sedadla byla přepracována z hlediska proporcí a jsou tak širší a pohodlnější. Sedadlo Comfort Fit se přizpůsobí tělesné stavbě každého cestujícího. Nejde již o sezení na automobilovém sedadle, ale o usazení do nového typu komfortního vybavení vozu, které je adaptováno na podmínky dynamické jízdy, nebo nabízí možnost relaxovat, pokud je řízení delegováno. Široká sedadla vozu Peugeot Inception Concept poskytují komfortní polohu Comfort Fit s opěrkami hlavy, které nepřesahují linii bočních oken. Tuto originální architekturu umožňuje nízká výška sedadel, která uvolňuje prostor. 

PŘÍSTROJOVÁ DESKA MIZÍ 

Na palubě vozu Peugeot Inception Concept je veškeré zařízení umístěno níže než u běžného vozu. Naproti sedadlům je ovládací panel, který je vyhrazen pouze řidiči a při automatickém řízení ho lze zasunout. Přístrojová deska mizí, stejně jako příčka a čelní stěna oddělující motor. Díky tomuto zcela otevřenému výhledu na silnici získávají cestující nové perspektivy a zážitky, což mnohonásobně zvyšuje emoce na palubě. 

Hi-Fi SYSTÉM PREMIUM FOCAL

Peugeot Inception Concept je vybaven Hi-Fi systémem Premium FOCAL od prestižního francouzského výrobce. Výsledkem je umocněný zážitek, k němuž přispívá prostorové uspořádání zvuku v interiéru, které je díky rozmístění komponentů na míru optimální. Systém se skládá ze zesilovače, několika soundbarů (každý s několika koaxiálními reproduktory s průměrem 100 mm) umístěných ve dveřích a v přední části kabiny. Dva subwoofery jsou také zabudovány v podlaze. Systém vyrobený ve spolupráci obou značek nese podpis „Peugeot- FOCAL“, který je vyrytý na mřížkách soundbarů.

NOVÁ TEXTILIE 

Přepracování architektury vozu nestačí. Peugeot Inception Concept posunul toto myšlení o krok dál a představuje nová řešení pro maximalizaci cirkulární ekonomiky. Tak se zrodila textilie používající recyklované materiály. Úkolem designu je tyto dříve neviditelné části zviditelnit. 

SUROVÁ POZINKOVANÁ OCEL

Faktem je, že i v elektrickém provedení bude vůz vždy tvořen minimálně z 50 % ocelí. Ocel je ošetřena galvanizací (ponoření do zinkové lázně, včetně antikorozní úpravy), která jí dodává přirozený odlesk. Toto řešení je zcela v souladu s koncepcí, která zdůrazňuje specifické odlesky jednotlivých materiálů použitých v prostoru pro cestující. Evokace surových materiálů je součástí DNA, stejně jako tomu bylo před deseti lety v případě mědi použité na koncepčním voze Onyx. 

SETKÁNÍ SAMETU S 3D TISKEM

Sedadla a podlaha jsou potaženy velmi speciálním sametem, 100% recyklovaným polyesterem s výrazným kovovým leskem, který reaguje na světlo rozptýlené skleněnou kapslí. Materiál je 100% recyklovaný. Je vyrobený 3D tiskem se vzory, aby mohl sloužit jako koberec. Kontinuity mezi sedadly a podlahou se dosahuje pomocí jediného materiálu. 3D tisk použitý pro tuto pružnou textilii je revoluční a 100% recyklovatelný. Byl vyroben ve spolupráci se společností Stratasys. 

Peugeot Inception Concept představuje optimistickou vizi budoucnosti značky. Ztělesňuje její hodnoty -  Allure, Emotion a Excellence – a demonstruje transformaci značky a vstup do nové éry. Peugeot Inception Concept bude od roku 2025 inspirací pro budoucí produkty automobilky Peugeot, a to včetně nejkompaktnějších modelů.

Poznámka redakce: pokud plánujete nákup nového vozu a hledáte tip na nejlevnější nová auta v České republice skladem (bez ohledu na značku vozu), pokračujte na stránku Nejlevnější nová auta v ČR.

Fotogalerie
The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka