Plzeň a Norsko sdílely zkušenosti se svými projekty v oblasti smart mobility

Zredukovat dopravu o deset procent do dvou let, do roku 2030 se zcela zbavit fosilních paliv, snížit počet vozidel v domácnostech či posílit sdílení automobilů, takové cíle si dal norský téměř třísettisícový Bergen.

Cílená propagace v Plzni

Ten je spolu s hlavním městem Oslo na světové špičce v inovacích a zelených řešeních. Zástupci obou metropolí dnes na konferenci v Plzni představili své projekty a současně se seznámili s chytrými řešeními, na nichž pracuje Plzeň. Ta prezentovala například republikově unikátní systém své Plzeňské karty i vize jejího dalšího rozvoje, představila dispečink dopravy v městské firmě, ukázala výstupy svých odborníků a partnerů z oblasti využití dronů a další.

„Tato konference nám umožňuje otevřít otázky související se životním prostředím. To je oblast, kde máme své rezervy a je potřeba je řešit. Možnost efektivního řízení dopravy, použití elektromobilů ve veřejné i osobní dopravě i další opatření, to jsou silná témata ze strany norských partnerů. A my máme možnost získat jejich zkušenosti,“ uvedl při zahájení konference primátor Martin Zrzavecký. Ten se akce zúčastnil spolu s Petrem Náhlíkem, náměstkem pro oblast dopravy a životního prostředí. Plzeň patří k průkopníkům projektu Smart City v České republice a zavádí řadu projektů pod hlavičkou Smart City Plzeň. V oblasti mobility chce být evropským příkladem bezpečné, efektivní a ekologické dopravy, nedávno proto například začala investovat do bateriových trolejbusů.
 
„Plzeň je v popředí vývoje v oblasti chytrých řešení a tato konference je dobrou příležitostí, jak spojit naše zkušenosti. Chytrá mobilita je správné téma, klimatické změny jsou na pořadu dne i na mezinárodní úrovni,“ řekla přítomným velvyslankyně Norského království v České republice Siri Ellen Sletnerová.

Podle Evy Britt Isagerové, ředitelky městského oddělení pro klimatické změny v Bergenu, představila loni radnice svoji zelenou strategii pro ochranu životního prostředí. Ta je základem pro jednotlivé cíle, mezi něž patří obnova zelené energie, podpora zelené architektury, vytváření kultury sdílené dopravy a další. „Konkrétně například do roku 2030 chceme snížit počet vozidel na domácnost na jedno, nyní vychází 1,35 vozidla na domácnost. To znamená, že chceme měnit návyky občanů,“ uvedla. Podporovat sdílení vozidel se podle ní daří i díky tomu, že Bergen vybírá mýtné ve svém centru, sazby zvyšuje ve špičkách a také v době zhoršené kvality ovzduší. „Funguje to. Lidé tak hledají jiná řešení dopravy,“ doplnila.

Praxi v oblasti sdílených automobilů představili zástupci z norského Osla, které patří k metropolím s nejrychleji rostoucím podílem sdílených vozů. Věnovali se i budování udržitelného trhu s elektromobily, výzvám a možnostem a představili dopravní plánování na úrovni města a regionu.

Západočeská metropole prezentovala republikově velmi úspěšný projekt Plzeňské karty, jež funguje také jako elektronická peněženka a uskuteční se přes ni v MHD čtyři miliony nákupů za rok. Karta slouží pro městskou i regionální hromadnou dopravu, služby i na kulturní programy a nedávno ji Plzeň propojila i s kartovým systémem Českých drah, největším českým železničním dopravcem. „Máme už přes půl milionu vydaných karet,“ uvedl Martin Chval, ředitel Plzeňské karty z Plzeňských městských dopravních podniků. Cílem je rozšiřovat možnosti karty, nabídnout občanům další výhody při jejím užívání. Plzeň také představila svůj dispečink dopravy, který má online přehled o veškerých vozidlech veřejné dopravy. Jeden z bloků byl věnován i veřejné online mapě dopravních intenzit ve městě Plzni, podle níž si mohou lidé mířící do Plzně zvolit formu dopravy nebo směr příjezdu. Do mapy se promítají data zohledňující aktuální uzavírky a omezení i další faktory. Mapa je přístupná veřejnosti na webu https://intenzitadopravy.plzen.eu.

Více ke Smart City Plzeň i jednotlivým projektům města je na: http://smartcity.plzen.eu


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ARCHIV ZPRÁV
st 29.11.2017 07:14



0 +
 
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka