Plzeň chystá klíčový dokument pro svůj rozvoj

Plzeň chystá klíčový dokument pro svůj rozvoj. Takzvaný Strategický plán města Plzně stanoví dlouhodobou vizi rozvoje města, hlavní záměry a cíle, opatření a příklady aktivit, a to na dobu zhruba 15 let.


Zadání Strategického plánu města Plzně schválili zastupitelé. Plán má reagovat na aktuální potřeby města a možnosti jeho rozpočtu. Záměrem je prostřednictvím klíčového dokumentu zkvalitnit život ve všech oblastech a navrhnout kroky k trvale udržitelnému rozvoji Plzně. Cenné informace o dlouhodobých rozvojových záměrech poskytne plán veřejnosti i podnikatelům. Hotov a schválen by měl být do prosince 2017. 

„Strategické plánování představuje soubor postupných a zcela konkrétních kroků, které vedou ke zlepšení sociálně ekonomického prostředí města. My nyní máme takto stále platný Program rozvoje města Plzně, tedy základní strategický dokument města, který byl schválen zastupiteli v roce 2003 s výhledem na deset až 15 let. Od doby jeho zpracování se ale změnila řada faktorů, na které je nutné reagovat,“ uvedl technický náměstek Pavel Šindelář. Změnily se nejen socioekonomické podmínky, ale zvýšily se kvalitativní požadavky na fungování důležitých městských systémů, na úroveň vnitřního prostředí města, na životní prostředí ve městě a jeho vybavenost zařízeními a službami pro obyvatele. Změnily se i priority městské správy vedoucí ke zvyšování kvality života ve městě, k podpoře prosperity města, výkonnosti podnikatelského prostředí, vzdělávání, vědy a výzkumu.

Strategický plán proto bude reagovat na potřeby města a možnosti jeho rozpočtu, vytvoří podmínky a stanoví pravidla pro účelné vynakládání veřejných prostředků, jejich provázanost a zhodnocení synergických efektů mezi jednotlivými oblastmi. Stane se důležitým nástrojem pro rozhodování jak politického vedení města a městské správy, tak pro koordinaci zájmů a aktivit dalších klíčových subjektů působících ve městě.

Příprava dokumentu i jeho obsah bude respektovat koncepce Evropské komise i strategie, které byly schváleny pro programové období Evropské unie v letech 2014 – 2020. Při zpracování strategického plánu bude použit takzvaný participativní přístup – do přípravy budou zapojeny subjekty městské správy, politické reprezentace, veřejnosti, podnikatelského sektoru, neziskového sektoru a další. Analytická část strategického plánu se začíná zpracovávat nyní, potrvá do září 2016. Poté se začne zpracovávat návrhová část plánu, její projednání se uskuteční od dubna do září 2017, dokument by měl být schválen do prosince 2017. 



Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Auto CB - Nová Škoda Kodiaq

Hlavní zprávy

 

Auto CB - Nová Škoda Kodiaq