Plzeň díky úspěšným soutěžím uspořila desítky milionů korun

Město Plzeň hlásí výrazné finanční úspory ve veřejných soutěžích. Přesto, že zatím nelze hovořit o dlouhodobém trendu, podle dat radnice z loňského roku jsou výsledné ceny u řady investičních akcí mnohdy až o třetinu nižší oproti těm projekčním.

Cílená propagace v Plzni

 Jen v loňském roce tak město ušetřilo desítky milionů korun.

„Máme vysoce proinvestiční rozpočet a jen na další tři roky máme v rozpočtu a výhledech připravené akce za 8,5 miliardy korun. Pokud řadu z nich vysoutěžíme za nižší ceny, bude se v dlouhodobém horizontu jednat o výrazné úspory. Ty jsme připraveni obratem investovat do projektů, které nám pomůžou dál zlepšovat život v Plzni,“ řekl primátor Roman Zarzycký.

Například Odbor investic Magistrátu města Plzně za rok 2023 hlásí úspory 15 až 20 procent u realizace akcí a řádově jednotky procent u projekčních prací. Bytový odbor pak zaregistroval úspory 23 až 37 procent. 

„Projekční cena bytového domu Nový Šuferajn v Malesicích byla 53,5 milionu korun, výsledná částka ale činí 41 milionu korun, takže úspora je 23 procent. U rekonstrukce bývalé konzervatoře na ‚Čtyřce‘ byla předpokládaná cena prací 175 milionů korun, nakonec ale bude díky soutěži zhruba o 15 milionů korun nižší,“ upřesnil Roman Zarzycký.

Výrazně nižší vysoutěženou cenu město eviduje také u přestavby kulturního domu v Červeném Hrádku, kde vzniknou startovací byty a byty pro seniory. Zatímco předpokládaná cena stavby činila 65,4 milionu, vysoutěžena byla za 41,2 milionu korun, tedy o 37 procent méně. 

Úspory 20 až 30 procent v některých případech eviduje také Odbor správy infrastruktury Magistrátu města Plzně, který zajišťuje rozvoj sportovišť nebo uzavírá smlouvy o uložení inženýrských sítí.

„Mohu potvrdit, že u tří zakázek, například u rekonstrukce sportoviště a hřiště pro pozemní hokej v areálu 4. ZŠ a výstavby zázemí šaten včetně občerstvení ve sportovním areálu Prokopávka, jsme se v loňském roce pohybovali pod předpokládanou hodnotou o zhruba dvacet až třicet procent. Uvidíme, jaký trend budeme pozorovat letos, první výběrová řízení teprve běží,“ dodala vedoucí odboru Veronika Vítová.

Za levnější ceny se u investičních akcí daří soutěžit také Správě veřejného statku města Plzně. Například u komunikací a zemních prací se jedná o ceny v průměru nižší o 16 procent, u údržbových a úklidových prací pak byla nabídková cena oproti předpokladu nižší o 10 procent. Úspory v řádu jednotek procent úřad eviduje u lávek a mostů nebo světelných signalizací.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka