Plzeň osadila zónovou regulaci ve dvou budovách, spoří energii

Díky novince město ušetřilo za topnou sezonu 2017/2018 oproti předchozím letům teplo ve výši 23 procent.

Cílená propagace v Plzni

Projekt na snížení energetické náročnosti městských budov, jehož partnerem je společnost Plzeňská teplárenská, je součástí městského konceptu Smart City Plzeň. Ten zahrnuje chytrá a ekologická řešení, která město zavádí, aby usnadnilo a zpříjemnilo život svým občanům.

„Realizaci záměru snížit energetickou náročnost městských budov jsme odstartovali v roce 2016. Partnerem je nám v tomto Plzeňská teplárenská, která už několik desetiletí provozuje energetický non-stop dispečink. Ten monitoruje a ovládá distribuci tepla a teplé vody v celé Plzni včetně okamžitých dat o spotřebě energií. Pro takovýto provoz má teplárna zřízenou vlastní telemetrickou síť se schopností monitorování napojených budov,“ přiblížil projekt primátor Martin Zrzavecký, který koncept Smart City Plzeň zaštiťuje.

V roce 2017 nechalo město do své administrativní budovy na adrese Škroupova 5 instalovat takzvanou zónovou regulaci. „V rámci celku společně vytápěných budov se stejným systémem teplárna osadila i sousední administrativní budovu Škroupova 7. Cílem bylo snížit energetickou náročnost budov cestou úspor ve spotřebě tepla. Do místností budovy se instalovaly digitální bezdrátové teploměry, na topení se osadily elektronicky řízené uzavírací hlavice a řídící jednotky topení. Topné větve systému a přívod tepla se vybavily moderní regulací a měřením,“ přiblížil Petr Fišer z Plzeňské teplárenské, který měl realizaci na starost. Teplotu v každé místnosti budovy lze řídit individuálně, podle nastavené teploty v regulátoru elektronicky řízená uzavírací hlavice otopného tělesa plynule otevírá nebo přiškrcuje dodávku tepla do otopného tělesa, a to v závislosti na aktuální teplotě v místnosti.

Systém v budově je non-stop sledován dispečinkem. Díky tomu lze včas detekovat například úniky vody, poruchy výměníkové stanice nebo na otopných větvích. Dálkově lze ovládat a programovat vytápění jednotlivých místností, zobrazit si průběhy teplot v místnostech a v systému, řídit výměníkovou stanici a podobně. Na základě získaných dat lze lépe vyhodnocovat hospodaření s teplem, samozřejmá je regulace v noci, o víkendech, o svátcích. Za období topné sezóny 2017/2018 byla vyhodnocena úspora ve spotřebě tepelné energie v budovách Škroupova 5 a 7 oproti předchozím rokům ve výši 23 procent.



The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka