Plzeň posílá peníze na nultou etapu projektu Vodárenského souboru Švabiny a Holý vrch

Zastupitelstvo města Plzně schválilo poskytnutí částky 65,71 milionu korun pro společnost VODÁRNA PLZEŇ a.s., a to na spolufinancování pěti investičních akcí, jejichž realizaci iniciovalo právě město.

Cílená propagace v Plzni

Nejvyšší částka, konkrétně 43,2 milionu korun bude použita na nultou etapu Vodárenského souboru Švabiny a Holý Vrch, zbylá suma je určena na již dokončené akce. 

„Co se týká Vodárenského souboru Švabiny a Holý Vrch, dojde v rámci takzvané nulté etapy k realizaci čerpací stanice u stávajícího vodojemu Lobzy a části výtlačného řadu do budoucího vodojemu Švabiny v délce přibližně 900 metrů,“ přiblížil primátor města Plzně Roman Zarzycký. Samotné práce na Vodárenském souboru Švabiny a Holý vrch bude možné zahájit na podzim letošního roku a realizace nulté etapy je plánována zhruba na jeden rok. Podstatná část budoucího potrubí bude vedena v zeleném středovém pásu mezi komunikacemi na Rokycanské ulici.

Vodárenský soubor Švabiny a Holý Vrch, celý projekt odhadem za vyšší stovky milionů korun, vychází z vodohospodářských priorit města Plzně. V jeho rámci by měly být v budoucnu vybudovány dva vodojemy, každý o plánované kapacitě čtyři tisíce metrů krychlových, použito bude přibližně 17 kilometrů vodovodního potrubí. Nové vodojemy v okrajových částech Plzně zajistí, že už nebude místní trápit nedostatek vody a vyřeší současně takzvané stop stavy neboli nemožnost připojit se kvůli omezené kapacitě k vodovodní síti. Projekt souvisí s rozvojem území v oblasti Doubravky, Švabin, Bukovce, Újezdu a Červeného Hrádku. Oba plánované vodojemy by měly být umístěny v blízkosti komunikace 1/26. Akce bude rozdělena do dvou etap, pro něž zpracovává VODÁRNA Plzeň projektovou dokumentaci, z 1. etapy oddělila etapu nultou, s jejíž realizací začne na podzim.

Ze zbylé částky schválené zastupiteli pro vodárnu, je 16,1 milionu korun určeno na již realizovaný projekt nazvaný Odkanalizování Lhoty II včetně vodovodu Cedrová. Akce byla dokončena v březnu letošního roku. Dalšími podpořenými akcemi, jež už také proběhly a peníze jdou na kofinancování, je prodloužení vodovodu a kanalizace v Rolní ulici v Plzni-Radčicích, kdy z města je uvolněno 3,566 milionu korun. Dále byl prodloužen vodovod v Plzeňské ulici v Plzni-Křimicích, na akci město posílá nyní 3,884 milionů korun a poslední z podpořených projektů se týká vybudování kanalizace v ulici K Cihelně v Radčicích, uvolněná částka z rozpočtu města je ve výši 1,245 milionu korun.

The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
ČNSO studio

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka