Plzeň se spojí s krajem, aby společně nakoupily plyn a elektřinu

Plzeň a Plzeňský kraj se spojí, aby nakoupily na komoditní burze energie, od společného nákupu si slibují úspory oproti plánovaným výdajům na elektrickou energii a plyn.

Jarní servisní akce AUTO CB

Západočeská metropole centrálně nakupuje plyn a elektřinu na burze opakovaně od roku 2012 a dosáhla tak značných úspor, a to nejen pro sebe, ale i pro městské obvody, své příspěvkové organizace a městské firmy, pro něž nákup také zajišťovala. Společný postup města a kraje schválila Rada města Plzně. Nákup se bude týkat období 2019 a 2020.

„Nákup energií prostřednictvím komoditní burzy děláme jako město dlouhodobě, už několik let, začalo se s ním v minulém volebním období. Vede k významným úsporám, osvědčil se nám,“ uvedl primátor města Martin Zrzavecký.

„Při posledním nákupu na období 2017 až 2018 byla ze strany města nabídnuta možnost připojení se k tomuto projektu i zájmovým spolkům a obecně prospěšným společnostem, které mají sídlo v objektech města. Většina těchto organizací tento postup kvitovala a společného nákupu se účastnila. Pro velký úspěch se město rozhodlo pro období 2019 – 2020 nabídnout společný nákup i dalším městským i neziskovým organizacím. V minulosti se centrálního nákupu účastnilo cca sto subjektů. Očekáváme, že spojením sil s krajem a oslovením dalších organizací by se mohlo jednat o zhruba 250 organizací,“ vysvětlil ekonomický náměstek Pavel Kotas.

Radnice předpokládá, že zapojením zhruba 250 subjektů by se mohl zvýšit objem nakupovaných MWh z původních cca 80 tisíc MWh na cca 230 tisíc MWh. „Pro potencionálního budoucího dodavatele považujeme tento objem nákupu za velmi zajímavý,“ dodal Pavel Kotas. Upozornil, že město Plzeň díky této formě nákupu v minulosti výrazně ušetřilo. Například v roce 2012 to bylo při nákupu zemního plynu zhruba pět milionů korun, v roce 2013 při nákupu elektrické energie – maloodběru dosáhla úspora 33 milionů korun, v roce 2016 při nákupu elektrické energie – maloodběru město ušetřilo 15 milionů korun, u zemního plynu 8,5 milionu korun.

Nákup energií prostřednictvím komoditní burzy vyhodnotilo město jako nejvhodnější po posouzení výhod a nevýhod všech možností realizace veřejné zakázky. Samotný nákup energií bude tedy realizován v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek, a to na vybrané komoditní burze formou jednacího řízení bez uveřejnění.


The Loop Jazz Club

Komentáře

Váš komentář článku...

Zadejte vaše jméno
Zadejte váš email
Zadejte komentář
Jarní servisní akce

Hlavní zprávy

 

ČEZ - Čistá energie zítřka